Budou v italských školách dál viset kříže?

Štrasburk - Ve Štrasburku začíná ostře sledovaný odvolací proces v kauze zákazu používání křesťanských křížů na zdech italských učeben. Už koncem loňského roku soud pro lidská práva rozhodl, že do italských škol takové symboly nepatří. Vláda Silvia Berlusconiho ale verdikt napadla. Kříže zůstaly ve třídách i přes to, že v zemi římský katolicismus není státním náboženstvím od roku 1984.

Pod křížem ve třídě vyrůstaly celé generace italských školáků. Až do doby, než jedna rodina ze severní Itálie podala stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva s tím, že školní třídy by se měly obejít bez náboženských symbolů. 

A tribunál ve Štrasburku dal stížnosti za pravdu. Itálie se odvolala navzdory tomu, že ústava jasně říká, že škola a církev vedle sebe musí existovat odděleně. 

Verdikt ale vyvolal v zemi, kde se 90 % obyvatel cítí být křesťany, pobouření. Většina Italů rozhodnutí soudu považuje za zásah do národní kultury, tradice a náboženství. Přidal se i Vatikán. Ten tvrdí, že evropský soud nemá právo zasahovat do čistě italských záležitostí. Pokud ale vláda Silvia Berlusconiho ve Štrasburku prohraje, může vzniknout precedens, který by se dal využít v boji proti náboženským symbolům ve školách po celé Evropské unii.