Američanům se opět otevřela cesta na Kubu

Havana – Ve středu přivítali Kubánci první skupinu Američanů, kteří měli možnost přicestovat na „ostrov svobody“ po zmírnění restrikcí. Podle organizátorů se cesty účastní skupina čítající třicet osob a povolení k podobné cestě bylo vydáno dalším zhruba třiceti pěti skupinám. Do hry se tak vrací režim, který byl v platnosti už za vlády prezidenta Billa Clintona, který však jeho nástupce George Bush mladší zrušil. Nynější prezident Barack Obama uvolnil omezení již letos v lednu.

První skupina Američanů dorazila na Kubu minulý týden. Kubánci je rozvezli na různá místa, jako jsou sirotčince, kliniky, muzea, koncertní sály a tabákové plantáže.

Reakce cestovatelů popsal Tom Popper z agentury Insight Cuba, která cestu pořádá. Byly prý velmi odlišné. „Někteří jsou ohromeni lidmi i kulturou, jiné děsí poznání, že se těžko shání káva i jídlo, že tu fungují dvě ekonomiky a že si lékař, který se chce uživit, musí přivydělávat jako taxikář,“ řekl Popper.

S politikou sbližování obou zemí nesouhlasí někteří američtí politici i kubánští exulanti z Floridy. Podle jejich názoru pomáhají takové cesty udržet režim Raúla Castra u moci, zatímco emigranti čekají na pád režimu už padesát let.

Che Ge na Kubě
Zdroj: www.sedlonka.com/Dana Sedloňová

Nová pravidla nastavená Obamou umožňují podle Johna McAuliffa z fondu pro smíření a rozvoj vycestovat na Kubu všem, kdo o to projeví vážný zájem. Cestovat mohou s agenturami, které mají potřebná povolení. Podle Poppera se při pobytu cestovatelé musí setkat s Kubánci, nejde tedy o pasivní pobyt u moře.

Podle odhadu McAuliffa se díky programu letos na Kubu podívá okolo sta tisíc Američanů. Členové amerického Kongresu, kteří mají na Kubě kořeny, však již dali najevo, že budou usilovat o zrušení nových pravidel.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)