Progress nepřistál u ISS

Moskva – Bezpilotní nákladní vesmírná loď Progress nedokázala přistát u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Jeden z kosmonautů na vesmírné stanici krátce po incidentu uvedl, že loď rotuje a je mimo kontrolu. O něco později ale Ruská vesmírná agentura zprávu o neřízeném letu lodi popřela. Podle zpráv ruských agentur bude možné manévr zopakovat, až Progress dokončí oběh Země. Zatím ale je mimo dosah ruských komunikačních zařízení.

Progress, který vezl na ISS zásoby, měl u stanice přistát v 18:58 SELČ. Podle mluvčího ruského střediska Valerije Lyndina operace zpočátku probíhala normálně, manévr přiblížení nevykazoval žádné poruchy. Agentura RIA Novosti napsala, že se porouchal systém automatického přibližování. Personál, který řídil let ze Země, potom již nedokázal loď do cíle dovést manuálně. Proletěl tak tři kilometry od místa, kde se měl podle plánu spojit s Mezinárodní vesmírnou stanicí.

Řídicí středisko sice ztratilo s Progressem spojení, podle NASA ale nehrozilo, že by se bezpilotní nákladní loď s ISS srazila. Progress odstartoval z kosmodromu v kazašském Bajkonuru v úterý.

Progress nepřistál u ISS (zdroj: ČT24)