Vědci vědí, jak pomoci nedonošeným dětem

Praha – Čeští vědci a lékaři tento týden zveřejnili podrobnosti o rozsáhlém mezinárodním výzkumu, jehož cílem je léčba na míru každému novorozenci. Léčba nedonošených dětí, které první dny svého života tráví v inkubátoru, tak bude daleko efektivnější. Základem vyvíjené metody je molekulární analýza jejich moči. Lékaři ji zkoumají a jídelníček novorozence podle výsledků upraví, jak je potřeba.

Nedonošeným dětem nestačí mateřské mléko

Dodnes však lékaři předčasně narozeným dětem upravovali mateřské mléko na základě obecných poznatků. To ale většinou nestačí. Teď proto chtějí každému takovému kojenci nabídnout tekuté menu, které namíchají přímo pro něj. „Pomocí tohoto výzkumu můžeme pro naše pacienty takzvaně ušít jejich výživu na míru,“ říká primář novorozeneckého oddělení nemocnice v Českých Budějovicích Milan Hanzl.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Děti, které se narodí například ve 24. týdnu těhotenství, nemají ještě vyvinuté orgány. Některé látky si proto ještě jejich tělo neumí vyrobit, jiné naopak nedokáží odbourat. Proto je nový postup velice důležitý. Vše se přitom dá zjistit z jediné kapky moči. „Podle spektra látek odpadních nebo i jiných, které se dostávají do moči, jsme schopni usoudit, co to dítě pro svůj vývoj potřebuje, nebo čeho má přebytek,“ uvádí ředitel centrálních laboratoří nemocnice v Českých Budějovicích Miroslav Verner.

Výzkum může novorozencům zachránit život

Na začátku výzkumu se odebere pár kapek moči a z tohoto vzorku se odstraní voda. Zbytek se rozebere na malé části, čímž vědci získají soubor dat o několika stech metabolitech. Údaje se dále analyzují a statisticky zpracovávají. Výsledkem je, že lékaři přesně vědí, co konkrétnímu dítěti přimíchat do mléka, čímž mu můžou zachránit život nebo zabránit vývojovým poruchám.

Na vývoji nové metody se podílí hned několik českých a norských vědeckých týmů. Do praxe by se měla dostat během dvou až tří let.