Rok od nepokojů v Urumči, v ulicích zatím klid

Urumči - Tisíce ozbrojených policistů hlídkují v těchto dnech na ulicích hlavního města západočínské provincie Sin-ťiang. Přesně před rokem v Urumči vypukly nejhorší etnické nepokoje za posledních padesát let. Pouliční bitky si vyžádaly na dvě stovky obětí a tisíce zraněných.

V Urumči panuje velice napjatá atmosféra, v ulicích je ale klid. Čínské úřady nenechaly během prvního výročí etnických nepokojů mezi Ujgury a Číňany nic náhodě. Vedle těžkooděnců ulice monitorují i tisíce kamer, které zde rozmístila policie během uplynulého roku.

Policisté si nesmí brát v těchto dnech dovolenou. Na tržnicích, autobusových a vlakových nádražích nebo u vládních budov musí lidé procházet detektory kovů a prohledávají se tašky.

Záběry čínské televize z nepokojů v Urumči (zdroj: ČT24)

Obě strany se dodnes navzájem obviňují, kdo s násilnostmi před rokem začal. Číňané tvrdí, že šlo o plánovanou provokaci zorganizovanou ujgurskými organizacemi v zahraničí. Ujguři tvrdí, že nepokoje začaly poté, co čínská policie napadla pokojnou demonstraci. Většina mrtvých byli etničtí Číňané. Policie zadržela tisíce Ujgurů, 8 z nich dostalo trest smrti.