Obří vlny nejsou mýtus. Oceánologové hledají jejich příčinu

Praha - Až třicetimetrové vlny mají na svědomí několik desítek plavidel. Určení oblastí, kde obří vlny vznikají, je hlavním cílem oceánologů. Mezi kritické oblasti patří podle poslední studie hlavně oblasti s velkými změnami hloubky a se silnými proudy. Mapa těchto míst může doplnit vědecké teorie, které se snaží odhalit jejich příčinu. Legendy, které se mezi námořníky tradují, tak možná do několika let dostanou konkrétnější obrysy.

„Námořníci tomu říkali třeba 'ghost wave', tzn. vlna duchů. Moc se mi líbilo, když tomu říkali námořníci i vědci 'freak wave', tzn. něco nenadálého a takový ošklivý název byl 'rogue wave', tzn. banditi, vyložení zabijáci,“ říká oceánolog Zdeněk Kukal.

„Námořníci po stovky let mluvili o vysokých, nebetyčných vlnách, řádově kolem 30 metrů a vědci říkali, že to není možné,“ připomíná mořeplavec Rudolf Krautschneider. Uvěřili teprve před patnácti lety. Extrémní vlna tehdy poškodila ropnou plošinu Draupner v Severním moři. Podle údajů z radaru měřila téměř 26 metrů. Svou mytičnost začaly monstrózní vlny ztrácet ale už v souvislosti s havárií německé lodě Mnichov v prosinci 1978. „To byla nákladní loď, velká asi 40 tisíc tun a byla moderní. Vypravila se do Atlantiku, dostala se do bouře a zmizela. Našly se jen trosky,“ doplnil Kukal.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)

Fenomén, který se měl podle vědců objevovat jednou za několik tisíc let, dokládají i další příklady: Rok 1982 a výletní loď Queen Elizabeth 2, únor 2001 a lodě Caledonian Star a Bremen, duben 2005 a plavidlo Norwegian Dawn.

Rudolf Krautschneider, mořeplavec:

„Každý námořník, který se plaví po moři desítky let, viděl obří vlny a byl šťastný, že je viděl na horizontu, že se nezúčastnil té vteřiny a toho místa, kde vznikly.“

„Setkání zaoceánské lodě s takovou vlnou končí vždycky katastrofou. Je ale pravda, že v dnešní situaci rychlé lodě dokážou tlakovým nížím uhnout, to znamená, že s dokonalou astronavigací a hlavně se znalostí počasí se dokážou extrémním místům vyhnout a dnes se týkají jen osamělých mořeplavců na plachetnicích starého typu,“ vysvětlil Krautschneider.

Obří vlny nemusejí být vždy osamělé. „Naprosto nečekaná, ničivá a jednotlivá přichází samotná jako veliká vodní stěna, nebo má doprovod - námořníci říkají některé obří vlně 'three sisters', tzn. tři sestry chodící za sebou,“ uvedl Kukal.