Londýn vzpomínal na oběti teroristických útoků

Londýn - Několika pietními akcemi si dnes Britové připomněli teroristické útoky v srdci Londýna před pěti lety. Sebevražední atentátníci tehdy odpálili nálože ve třech soupravách metra a v jednom autobuse. V ranní špičce zahynulo dvaapadesát lidí, skoro osm set dalších exploze zranily. Tato událost změnila vmžiku život mnoha lidem.

Jednou z nich je i Australanka Gill Hicksová, před pěti lety jela jako obvykle do práce. Sedmého července si ale zapomněla jízdenku. Vrátila se proto domů. Do vagonu pak nevědomky nastoupila spolu s atentátníkem. „Vybouchla bomba… Nepamatuji si žádný hluk, prostě nic. Svět byl najednou úplně jiný,“ vzpomíná Gill. 

Exploze v uzavřeném prostoru jí utrhla nohy. S protézami se ale naučila chodit a nedávno založila organizaci, která chce omezit násilí ve světě. „Když jsem ležela na nemocničním lůžku, ani mě nenapadlo, co všechno i přes mé zranění dokážu,“ říká dnes Gill. 

Na události před pěti lety dnes vzpomínal celý Londýn. Ve třech stanicích londýnského metra a na trase autobusové linky číslo 30 se celý den vršily květiny. Na 56 obětí nejhoršího útoku v Británii od druhé světové války přišli zavzpomínat příbuzní i záchranáři. 

K útoku se 19. září 2005 přihlásila al-Káida prostřednictvím svého druhého nejvyššího představitele Ajmána Zavahrího, vyšetřovatelé ale přímé propojení nenašli. Zároveň prohlásili, že atentátům nešlo předejít. I proto chce být londýnské metro do budoucna lépe připravené. O třetinu zvýšilo počet bezpečnostních kamer, dispečeři procházejí krizovým školením a nový komunikační systém umožní rychlou spolupráci zaměstnanců metra a záchranářů.

Vydáno pod