Nový mikročip strčí do kapsy celou knihovnu

Washington - Vědci z Univerzity v Severní Karolíně vyvinuli mikročip menší než nehet. Vejde se na něj 750 milionů stránek. Při výrobě čipu, na nějž se vejde obrovské množství informací, byly použity nanotechnologie a součástky přibližně 10tisíckrát tenčí než vlas. Čip o velikosti jednoho centimetru čtverečního má kapacitu tři terabity. Jeden terabit se rovná 250 milionům stranám informací. Doslova mezi prsty se tak vejde obsah šestnácti milionů knih, které jsou uloženy ve veřejné knihovně v New Yorku. Police, ve kterých jsou nyní svazky seřazeny, by mohly lemovat dálnici z Prahy až do Brna.

„Tak velká kapacita na tak malém prostoru je raritou. V současnosti se běžně prodávají flashky s kapacitou 256 gigabytů. Otázkou je rychlost,“ vypočítává IT odborník Jan Kužník.

Na trh se ale nové čipy hned tak nedostanou. Jejich výroba se totiž zatím stále prodražuje. Podobně na tom ale byly dříve i paměťové karty do fotoaparátů. „Nanotechnologie jsou příliš drahé na sériovou výrobu. Náročné jsou především na přesnost. Jejich výhodou ale v budoucnu může být velikost, efektivnost a velká kapacita,“ tvrdí profesor z Univerzity v Severní Karolíně Jay Narayan.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Kolik by novinka stála je otázkou. Největší, volně dostupný flashdisk současnosti, má sice jen kapacitu 256 gigabytů. Jeho cena se ale pohybuje kolem dvaceti tisíc.