Americký soud zrušil moratorium na těžbu ropy

Washington - Americká vláda prohrála u soudu v New Orleansu odvolání proti zrušení moratoria na hlubinnou těžbu ropy v moři. Vláda v květnu vydala půlroční zákaz na tuto těžbu, ale louisianský soudce jej v červnu zrušil. Ministerstvo vnitra se proti soudcově rozhodnutí odvolalo, odvolací soud však požadavek zamítl. Proto hodlá vydat nové moratorium.

Podle odvolacího soudu vládní orgány ve zdůvodnění neprokázaly, že by zrušení moratoria mohlo způsobit „nenapravitelné škody“. Proto jejich odvolání nelze vyhovět.

Ministerstvo vnitra na rozhodnutí odvolacího soudu zareagovalo oznámením, že vydá nový zákaz těžby ropy v hlubokých vodách. „Na základě toho, o čem jsme se poučili z úniku ropy z vrtu společnosti BP (v Mexickém zálivu), je stále více zřejmé, že ropné společnosti nemusí mít dostatečnou kontrolu a schopnosti reagovat na únik ropy. Proto jak už ministr uvedl dříve, vydá nové moratorium (na hlubinné vrty),“ řekla podle Reuters mluvčí ministerstva Kendra Barkoffová.

Vláda svůj požadavek nerušit moratorium odůvodňovala tím, že je třeba ochránit lidské zdraví a životní prostředí od další katastrofy. Do Mexického zálivu uniká ropa od dubnové havárie plošiny, která ji těžila z hloubky 1 500 metrů. Ropná společnost BP se snaží surovinu zachytit odčerpáváním z vrtu, ale daří se jí to zatím jen zčásti, zatímco život v moři i zasažené pobřeží postihla ekologická katastrofa.