Zavahrí: Pokračujte v džihádu proti USA

Káhira - Nový šéf teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí v nové videonahrávce vybídl své stoupence, aby i přes smrt jeho předchůdce Usámy bin Ládina pokračovali v boji proti USA. Výzva byla zveřejněna v neděli na webu radikálů. Zavahrí nazval Ameriku „zločineckou zemí“, která zkorumpovala svět. Letošní protivládní povstání v Egyptě a v Tunisku označil za příležitost pro al-Káidu, jak může šířit své poselství.

Zavahrí stanul v čele teroristické sítě po smrti bin Ládina, kterého začátkem května na severovýchodě Pákistánu zlikvidovalo americké komando.

Ke svým stoupencům se šedesátiletý Zavahrí od svého zvolení do čela skupiny v červnu obrátil již třikrát. V nejnovějším, dvanáctiminutovém poselství prohlásil, že muslimská svatá válka proti Americe „smrtí velitele nebo vůdce nekončí“, a stoupence vyzval, aby „pronásledovali Ameriku“, která zabila vůdce bojovníků džihádu.

„Pronásledujte Ameriku, která zabila vůdce mudžáhidů a hodila jeho tělo do moře,“ prohlásil Zavahrí, který se na videu objevil v bílém úboru a turbanu. Poblíž sebe měl automatickou pušku. „Muslimské hnutí všeobecně a džihádistické hnutí zvlášť by mělo bojovat argumenty stejně jako zbraněmi,“ prohlásil. K argumentační bitvě prý jeho stoupenci mají využít moderní komunikační prostředky.

Al-Káida usilovala o to, aby letos během povstání v řadě arabských zemí získala nějakou roli, i když se na vyvolání nepokojů nepodílela a s jejich hlavními protagonisty, převážně mladými aktivisty, neměla moc společného. Většina vůdců povstání se nechávala slyšet, že chtějí větší svobody, ne islámský stát.