USA jsou z propuštění Polanského zklamány, o zatčení však stále usilují

Washington/Curych – Spojené státy na včerejší rozhodnutí Švýcarska nevydat režiséra Romana Polanského reagovaly zklamaně, podle mluvčího americké diplomacie však hodlají dál usilovat o spravedlnost a budou zkoumat právní možnosti, jak režiséra stíhaného za sexuální zneužití nezletilé dívky dostat před tamní justici. Švýcarská ministryně spravedlnosti dodala, že Polanského co nejdříve propustí z domácího vězení. Režisér už podle agentury AFP opustil horskou chatu v Gstaadu, v níž si až do dnešního rozsudku odpykával trest.

Před americkou justicí měl Polanski stanout kvůli deliktu s nezletilou dívkou z roku 1977. Filmař byl zatčen loni v září ve Švýcarsku a po složení kauce čekal na rozhodnutí soudu v domácím vězení. „Důvodem tohoto rozhodnutí je fakt, že nebylo možné s jistotou vyloučit chybu v žádosti USA o vydání,“ zdůvodnila ministryně Widmerová Schlumpfová. Spojené státy se podle ní nemohou proti švýcarskému rozhodnutí odvolat.

Ministerstvo zahraničí USA však s verdiktem švýcarské strany zásadně nesouhlasí. „Znásilnění třináctileté dívky dospělým je zločin,“ citovala agentura AFP mluvčího americké diplomacie Philipa Crowleyho. „Budeme v této záležitosti nadále usilovat o spravedlnost,“ doplnil. Také státní zástupce v Los Angeles Steve Cooley, kterému případ přísluší, řekl, že je švýcarským rozsudkem překvapen a zklamán. Na Polanského tak nadále platí mezinárodní zatykač vydaný Spojenými státy. Pokud bude režisér zadržen v jiné zemi, s níž mají USA smlouvu o vydávání zločinců, bude Washington znovu usilovat o jeho vydání.

Američanka Samantha Geimerová, se kterou měl v roce 1977 v době její nezletilosti Polanski styk, je s rozhodnutím Švýcarska spokojena. Dnes šestačtyřicetiletá Američanka a matka tří dětí Geimerová již v minulosti opakovaně žádala americké soudy, aby od pronásledování Polanského upustily. „Jsem s tím rozhodnutím spokojená a doufám, že státní zástupce případ uzavře a tím to jednou provždy skončí,“ řekla Geimerová francouzskému rádiu Europe 1.

Opačné reakce naopak přicházely z evropských států – ať už z Francie, kde Polanski dlouhodobě žije, nebo z Polska, odkud režisérova rodina pochází. „Radost je ale poznamenána hořkostí, když jeden pomyslí na to, že Roman přišel o deset měsíců života,“ řekl polský režisér Jacek Bromski. „Jeho zadržení bylo od začátku nezákonné a každý to věděl,“ zdůraznil. Radost z Polanského propuštění naopak neskrýval francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. „Jsem rozhodnutím nadšený,“ řekl.

Americký režisér přebral Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii v roce 2004 na MFF Karlovy Vary
Zdroj: ČT24/Wikipedia
Vydáno pod