Cameron vyhlásí gangům totální válku

Londýn - Britský premiér David Cameron dnes prohlásil, že chce po nepokojích v Anglii vyhlásit boj „morálnímu kolapsu“ země a pouličním gangům slíbil „totální válku“. Zároveň oznámil, že by měla policie dostat větší pravomoci, aby přístě mohla podobným nepokojům zabránit. Vláda v příštích dnech prozkoumá situaci v různých sociálních oblastech s cílem „napravit zlomenou společnost“. Prověřovat se bude situace na školách, funkčnost sociálních systémů, pomoc rodinám a drogově závislým osobám.

Premiér tímto projevem zřejmě odpověděl na kritiku šéfa labouristické opozice Eda Milibanda, který Camerona kritizoval, že na násilnosti v městech reaguje příliš reflexivně a vyhýbá se hloubkové analýze příčin. Miliband požaduje uskutečnění dalekosáhlého výzkumu skutečných příčin nepokojů.

Během víkendu se vyhrotil spor o důvody rozsahu nepokojů mezi vládou a policií. Podle premiéra Camerona policie zprvu špatně reagovala a nasadila do ulic málo svých mužů, kteří se drželi příliš zpátky. Výtky příkře odmítl šéf policejní asociace Hugh Orde, který poukázal na „úspory“ vlády v rozpočtu na policejní síly a zpochybnil chystané rozpočtové škrty v policejním sboru. Později ale Orde svá slova poněkud zmírnil a zdůraznil, že mezi policií a vládou nejsou neshody.

Nejhorší násilnosti v Británii za posledních 30 let si vyžádaly pět obětí. Nepokoje propukly minulou sobotu v londýnském Tottenhamu po protestu kvůli zastřelení devětadvacetiletého Marka Duggana při policejní akci. Posledních několik nocí ale byly zřejmě i díky zvýšenému počtu policistů v ulicích anglických měst klidné, ani o víkendu nebyly hlášeny další násilnosti. Soudy a policie podle médií pracují na identifikování násilníků, další lidé byli zatčeni a souzeni.

Rabování zasáhlo i nezávislá hudební vydavatelství

Nepokoje a rabování v Londýně minulý týden zasáhly i hudební průmysl, který teď sčítá ztráty. Ve čtvrti Enfield na severu města vyhořel obrovský sklad, v němž zůstaly limitované edice starých desek, ale třeba i nové exkluzivní nahrávky. Rabováním byly postiženy zejména menší, nezávislé labely. Například společnost Stolen Recordings přišla téměř o všechny nahrávky, včetně relativně vzácných alb skupiny Pete and the Pirates Little Death nebo One Thousands Pictures. Mezi ztracenými nahrávkami se objevují i velmi populární jména jako Adele nebo Arctic Monkeys. Jejich nový singl, který měl měl vyjít právě dnes, bude zpočátku k dostání pravděpodobně pouze v digitální podobě.

V enfieldském skladu skončilo podle oficiálních údajů 25 milionů CD a vinylových desek, které v posledních letech vracejí do obliby. Není proto vyloučeno, že společnosti jako Stolen Recordings velmi rychle zbankrotují.

Škody jdou do miliard

Škody po nepokojích se odhadují v přepočtu nejméně na šest miliard korun. Jak se ale ukazuje, rabování by na britskou ekonomiku nemělo mít tak velký přímý dopad, jak se mnozí obávali. Přesto hrozí, že může utrpět pověst Londýna jakožto bezpečného města pro turisty, mezinárodní obchod a hlavně pořádání olympijských her příští rok.

Zasažená byla každá desátá restaurace, obchod nebo klub. Z finančního pohledu to ale byla paradoxně menší škoda než královská svatba, kdy si Britové vzali den volna. Opačně je to u  image Británie – zatímco svatba doteď turisty táhne, nepokoje pověst Anglie ničí. Byť ale nepokoje přišly uprostřed turistické sezony, cesty do Londýna ve dnech rabování zrušily jen tři tisíce lidí: 40 tisíc jich přijelo.