Z havarovaného vrtu už neuniká ropa do moře, nový zvon funguje

Houston - Z havarovaného vrtu na dně Mexického zálivu už neuniká ropa do moře, oznámila společnost BP poté, co se jí podařilo opravit netěsnící kryt, který v úterý nasadila na poškozený vrt. Nový zvon umožňuje odčerpávání veškeré ropy, která uniká. Společnost BP nicméně dál řeší, jak havarovaný vrt úplně ucpat a navíc čelí i dalšímu problému, hrozí jí totiž zákaz těžby až na 7 let.

Po 85 dnech zavládl nejen na pobřeží Mexického zálivu alespoň částečný pocit úlevy. „Myslím, že je to dobré znamení. Jsme ale ještě v testovací fázi,“ hodnotil americký prezident Barack Obama. Pracovníci firmy objevili místo, kudy v novém krytu unikala ropa. Závadu pak odstranili podmořskými roboty. Kvůli této technické závadě byla přerušena tlaková zkouška nového zařízení. Ta byla ale dnes po odstranění vady opět spuštěna. A zvon už funguje, jak se předpokládalo.

Nové zařízení na poškozeném vrtu má průtokovou kapacitu 12,7 milionu litrů denně, do moře podle horní hranice vládních odhadů denně vytéká 9,5 milionu litrů suroviny. Nový kryt tedy umožnuje odčerpání veškeré ropy, která uniká. 

BP předpokládá, že únik ropy se podaří úplně zastavit s vyhloubením odlehčovacích vrtů. Ty se pod mořským dnem napojí na poškozený vrt a umožní jeho zabetonování. První z těchto šachet nyní zbývá necelých 60 metrů k protnutí poškozeného vrtu v hloubce 3 960 metrů pod dnem Mexického zálivu. Podle odhadů britské firmy by tento vrt mohl být hotov na konci července. Pokud by i odlehčovací vrty selhaly, chce BP odvést ropu z vadného vrtu podmořským potrubím do funkčního zařízení. To by trvalo nejméně do konce srpna.

Odstraňování přímých následků ropné havárie na pobřeží USA potrvá podle odhadů americké vlády do podzimu. S dlouhodobými následky, které má nejhorší ekologická katastrofa v dějinách USA na mořský život i pobřežní ekosystémy, se zřejmě budou Američané potýkat ještě řadu let.

Dough Suttles, provozní ředitel BP:

„Pokud se setkáváte s lidmi, kteří tady (na pobřeží) žijí, tak víte, že oslava je zatím špatné slovo. Ale mohli bychom už být velmi blízko.“

BP hrozí zákaz těžby na 7 let 

Britská ropná společnost BP se navíc potýká s dalším problémem, mohla by dostat zákaz těžby až na sedm let. Komise amerického kongresu totiž schválila nový zákon, podle kterého budou regulovány všechny těžařské firmy, které v minulosti zavinily smrt svých pracovníků. A do toho firma BP spadá kvůli havárii v Texasu před pěti lety. 

Navrhovaný zákon nemá být podle amerického kongresu namířen přímo proti společnosti BP - nicméně by na ni měl zásadní dopad. Omezení se má totiž týkat každé firmy, která vlastní vinou způsobila 10 nebo více úmrtí svých pracovníků za posledních sedm let. A jednou z nich je právě BP. 

Ropná společnost BP má totiž ve své historii černým písmem napsaný březen roku 2005, kdy při obrovské explozi na její rafinérii v Texasu tragicky zemřelo patnáct lidí a dalších 170 bylo zraněno. Později se navíc ukázalo, že firma věděla o problémech na svých výrobnách a zařízeních dlouho dopředu. Výbuch v Texas City byl nejhorší havárií na pracovišti v Americe za více než deset let.

British Petroleum
Zdroj: ČT24
Vydáno pod