Argentinský Senát schválil zákon o sňatcích homosexuálů

Buenos Aires - Argentina jako první latinskoamerická země uzákonila sňatek homosexuálních párů. Legislativa nakonec po čtrnácti hodinách ostré debaty prošla i Senátem. Zákon umožňuje homosexuálům také adoptovat děti. V Argentině, kde je 90 procent katolíků, to vyvolalo bouřlivé protesty. Argentina se tak stala desátou zemí na světě, která povolila manželství osob stejného pohlaví na celém svém území.

„Je to historický den,“ prohlásil senátor za vládnoucí peronistickou stranu Miguel Pichetto. „Je to poprvé, co tu byl přijat zákon ve prospěch menšiny.“ V Argentině se podle agentury AFP hlásí ke katolické církvi 91 procent populace, podle jiných zdrojů asi 80 procent.

Nejtvrdším odpůrcem podobného zákona je tamní katolická církev, ovšem v ulicích demonstrovali nejen odpůrci zákona, ale i jeho stoupenci. Nicméně podle průzkumů veřejného mínění většina Argentinců tuto normu podporuje. Menší podporu má však adopce dětí homosexuálními páry. „Argentinská společnost se změnila, jsou tu nové modely rodiny,“ prohlásil šéf opoziční radikální skupiny v Senátu Gerardo Morales. Tento nový zákon je začátkem „garance práv menšin“.

Homosexuální manželské páry budou moci adopotovat děti 

Zákon upravuje v občanském zákoníku formulaci „muž a žena“ a nahradil jej výrazem „smluvní strany“. Tyto manželské páry také budou moci adoptovat děti a využívat stejných práv jako heterosexuální páry, tedy sociální zabezpečení, sociální příspěvky a volné dny související s rodinným životem, například mateřskou dovolenou.

Manželství osob stejného pohlaví je uzákoněno v Nizozemsku, Belgii, Španělsku, Kanadě, Jihoafrické republice, Norsku, Švédsku, Portugalsku a na Islandu. V dalších zemích je toto manželství povoleno jen v některých oblastech, příkladem jsou Spojené státy či Mexiko. V Česku platí registrované partnerství.