V Alpách ve Švýcarsku zemřeli dva Češi

Bern – Ve švýcarských Alpách zahynuli dva čeští horolezci. Dva muži ze tříčlenné skupiny nepřežili sestup z čtyřtisícové hory Mönch. Během návratu uklouzli a zřítili se. Na místo okamžitě vyrazili záchranáři, těm se ale podařilo vyprostit tělo pouze jednoho z horolezců, najít tělo druhého muže jim znemožnilo počasí.

Oba muži (60 a 66 let) sestupovali po druhé hodině odpoledne spolu s dalším horolezcem z hory jižní stranou k sedlu Jungfraujoch. Zatímco první dva šli kousek od sebe, třetí měl od nich větší odstup.

Švýcarská horská služba informovala, že se nejprve zřítil jeden z českých horolezců, jeho kolega se proto vydal pro pomoc, když se pro pomoc později vypravil i třetí člen skupiny, zjistil, že se druhý horolezec zřítil na východní straně hory.

Záchranáři zatím vyzvedli tělo jenom jedné z obětí. Policie zatím nepotvrdila totožnost ani jednoho ze zřícených horolezců.

V jiné části hor u Piz Palü dnes letecká hlídka objevila těla dvou italských horolezců. Manželský pár visel mrtvý na laně. Jejich smrt způsobily zřejmě zledovatělý sníh a kluzké skály.

Vydáno pod