Olympijská štafeta proběhla Soulem s drobnými incidenty

Soul - Za přísných bezpečnostních opatření dnes proběhla olympijská štafeta jihokorejskou metropolí Soulem. Na akci dohlíželo kolem osmi tisícovek policistů. Ti nejen chránili pochodeň před případnými pokusy o útok, ale také od sebe oddělovali tábory nadšených diváků a stoupenců Číny a protičínských demonstrantů. Pouť olympijského ohně Soulem nenarušily žádné vážnější incidenty, drobné srážky policie zvládla.

Stoupenci Číny, mezi nimi velký počet čínských studentů, značně převažovali nad odpůrci a demonstranty. Zatímco na předcházejících zastávkách olympijské pochodně byly protesty zaměřeny především proti čínské nadvládě v Tibetu, v Soulu se kritici soustředili na přístup Pekingu k uprchlíkům z komunistické Severní Koreje. Jejich jihokorejská komunita chtěla hlavně poukázat na praxi čínských úřadů vracení přeběhlíků zpět do vlasti, kde jim hrozí tvrdé tresty nebo dokonce poprava.

Na protest proti tomuto postupu se jistý muž dnes pokusil veřejně upálit. Polil se hořlavinou, než ji ale stačil zapálit, zasáhli policisté. Podle agentury AP šlo o pětačtyřicetiletého Son Čchong-huna, který vedl neúspěšnou veřejnou kampaň za záchranu svého bratra před popravou. Ta byla nařízena v Severní Koreji, kde byl Sonův bratr obviněn ze špionáže poté, co se bratři tajně sešli v Číně.

Hned na začátku běhu v Olympijském parku na jihu města se skupina asi 50 demonstrantů rozběhla k pochodni a pokusila se rozvinout transparent vyzývající Čínu k respektování práv severokorejských uprchlíků. Desítky policistů obklopující pochodeň je ale rychle zahnaly. Později se pokusil zabránit štafetě ještě jeden severokorejský uprchlík, byl ale zatčen.

Na trase v délce 24 kilometrů provázeli pochodeň jak běžící policisté, tak i jejich kolegové na koních a na motocyklech. Po čtyřech a půl hodinách běžci bez úhony donesli olympijský plamen až k radnici, kde ho uvítalo asi 5000 nadšených diváků.

Stoupenci her a Číny mávali čínskými vlajkami a transparenty na podporu Pekingu a na protestující skupiny házeli lahve s vodou a kameny. Jeden z nich podle agenturních zpráv zasáhl do hlavy novináře, o vážnosti jeho zranění ale nejsou informace.

Čínští studenti otevřeně vyjadřovali nepochopení vůči demonstrantům, kteří se snažili běh pochodně narušit.

„Olympijské hry nejsou politická záležitost,“ řekl agentuře dvaadvacetiletý Sun Čcheng, který studuje v Soulu korejštinu. „Nemohu pochopit, proč korejští aktivisté protestují s poukazem na lidská práva, nebo na jiná politická témata.“

Běh s olympijskou pochodní dnes ráno začal v jihokorejské metropoli Soulu v místech, kde byl již plamen jednou přenášen u příležitosti olympijských her v roce 1988.

Pochodeň má ještě dnes o půlnoci místního času (17:00 SELČ) dorazit do severokorejského hlavního města Pchjongjangu. V úterý zamíří do Vietnamu. Pak její mezinárodní pouť skončí, protože od středy, kdy se štafeta poběží v Hong Kongu, se bude pochodeň až do začátku srpnových her pohybovat už jen na území Číny.

Vyjádřit při příležitosti olympijské štafety svůj protest proti situaci na poli lidských práv v Číně přiletěli v sobotu do Hong Kongu tři dánští aktivisté. Podle dnešního listu Sunday Morning Post byla ale trojice hned na letišti zadržena a po několika hodinách donucena nasednout do letadla směřujícího do Londýna. Mezi vykázanými Dány je podle agentury AFP i sochař Jens Galschiot, jehož dílo k poctě obětí krvavého potlačení prodemokratických protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989 čínskou armádou je vystaveno v areálu Hongkongské univerzity.