Microsoft slibuje revoluční videohru. Virtuálního kamaráda

Los Angeles – Ve Spojených státech tento týden probíhá prestižní veletrh elektronických her E3 Expo. Společnost Microsoft na této největší hráčské události roku představila novou verzi projektu Natal, tedy hry, kterou může člověk ovládat řečí a pomocí pohybů vlastního těla. Ta by měla přinést revoluci do hraní videoher. Jejím hlavním hrdinou je virtuální chlapec Milo.

Poprvé představili tento nápad počítačoví experti veřejnosti na loňském ročníku veletrhu E3 Expo v Los Angeles. Během letošního ročníku se už ale Milo - virtuální chlapec z dílny známého tvůrce počítačových her Petera Molyneuxe - předvedl v plné kráse. Na první pohled se příliš neliší od ostatních hrdinů videoher, ovšem jen do chvíle, než jej oslovíte.

Milo vás okamžitě pozná, dívá se vám do očí a baví se s vámi jako se starým známým. Chová se jako člověk se všemi emocemi. A tím vším se liší od běžných počítačových hrdinů.

Milénium (zdroj: ČT24)

Za virtuálním zázrakem se skrývá jen několik kamer, senzorů, mikrofonů a software, který rozpozná hlasové pokyny. Pro hráče je však iluze téměř dokonalá. Na to, aby si mohli s Miloem popovídat, navíc nepotřebují žádný ovladač. „Lidé se cítí neuvěřitelné spojení se světěm Miloa,“ chválí svůj výtvor autor hry Peter Molyneux.

Hrdinou tohoto herního zázraku známého jako projekt Natal dnes už ale není jen Milo. Přibyla mu kamarádka Kate a další přátelé. Zatímco se Microsoft chystá s velkou slávou v říjnu uvést novou verzi Natalu na trh, objevují se už i slova kritiky. Podle některých hráčů není Milo až tak dokonalý, nerozumí slovům ani písmenům a je až podezřele neutrální. Na kamaráda s dokonalou umělou inteligencí si tak nejspíš ještě budeme muset počkat.

Vydáno pod