Luteránská biskupka odstoupila kvůli pomalé reakci na skandály

Hamburk - Luteránská biskupka v německém Hamburku Maria Jepsenová dnes odstoupila v důsledku kritiky, že pozdě a nedůrazně reagovala na odhalené případy zneužívání dětí kněžími církve. Svůj odchod tato 65letá církevní představitelka, která se v roce 1992 stala první luteránskou biskupkou na světě, podle agentury DPA odůvodnila tím, že její důvěryhodnost tím byla zpochybněna.

„V důsledku tohoto zpochybnění se necítím schopna kázat slovo Boží, jak jsem se zavázala před Bohem a před věřícími farnosti během mého ustanovení a během jmenování biskupkou,“ řekla Jepsenová na tiskové konferenci. V pozadí případu je podle německých médií stížnost jisté nyní 46leté ženy, že byla pravidelně sexuálně zneužívána pastorem v Ahrensburgu v době svého dospívání v letech 1979 až 1984. Tuto skutečnost prý dotyčný duchovní přiznal představiteli biskupství. Žena však současně tvrdí, že biskupku Jepsenovou na záležitost upozorňovala od roku 1999.

Biskupka ale uvádí, že byla informována pouze o „nevhodném chování“ pastora a teprve letos se dozvěděla skutečnou povahu obvinění. K obvinění se konkrétněji nevyjádřila, zdůraznila ale, že „aféry kolem zneužívání, ať už v Ahrensburgu nebo jinde, musí být objasněny rychle a pravda musí vyjít na světlo“.

Jepsenová byla biskupkou v Hamburku již druhé funkční období, v roce 2002 byla do funkce uvedena na dalších deset let.