Schwarzenberg odmítl rušení Benešových dekretů, Temelín podpořil

Vídeň - Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga poválečné dekrety někdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše, které umožnily odsun německého obyvatelstva z Československa, nelze zrušit. Schwarzenberg to řekl v rozhovoru pro rakouský deníku Die Presse; ve čtvrtek totiž navštíví Vídeň, kde bude jednat se svým rakouským protějškem Michaelem Spindeleggerem. Schwarzenberg také Rakušany upozornil, že se Česko neobejde bez jaderné energie a že rakouští protiatomoví aktivisté používají proti jaderné elektrárně Temelín iracionální argumenty. Rakouští Zelení se vzápětí proti výrokům o Temelínu ohradili.

Rakousko léta volá po zrušení takzvaných Benešových dekretů. Podle Schwarzenberga tyto poválečné zákony, na jejichž základě bylo odsunuto německé obyvatelstvo z českých území a byl konfiskován jeho majetek, jsou proti lidským právům. Na dotaz, proč tedy nežádal jejich zrušení, odpověděl: „Protože to nejde. Protože zpětný účinek není možný, stejně jako u mnichovské dohody. Dějiny se nedají vrátit zpět. Nejsem žádný příznivec politiky včerejška. Měli bychom společně hledět do budoucnosti.“

Schwarzenberg o dekretech:

„Česko se minulosti musí postavit samo, intervence zvenčí mnoho nepřinesou. Také v Rakousku trvalo ostatně delší dobu, než se vypořádání s minulostí dalo do pohybu.“

Nekloní se ani k tomu, aby Parlament ČR jako symbol smíření vydal o odsunu nějakou deklaraci. „Se symboly je to taková věc. Měly by se používat úsporně. V Rakousku nebo také v Německu se často zapomíná na to, že tady v Česku už probíhají silné debaty o minulosti. Především mladí lidé se ptají, co se tehdy událo,“ uvedl. Připomněl, že před nedávnem vysílala Česká televize dokument o odsunu a v Ústí se poprvé pořádala výstava o sudetských Němcích.

Bez Temelína se Česko neobejde

Dalším sporným bodem ve vzájemných vztazích kromě dekretů je jaderná elektrárna Temelín a její dostavba. Schwarzenberg uvedl, že česká strana je v kontaktu s rakouskou vládou a chce téma udržet ve věcné rovině. „Samozřejmě existují žádoucnější formy energie. My ale nemáme žádnou alternativu k atomové energii. Než se dostane proud do zástrčky, musí odněkud přijít. Můžete mi říct, odkud ho máme vytáhnout? Nemůžeme převzít ani Gazprom, ani vodní elektrárnu na řece Inn. A jen na hnědé uhlí se také nemůžeme spolehnout. Potřebujeme jadernou energii,“ uvedl v rozhovoru ministr.

Podle něj rakouští protiatomoví aktivisté užívají iracionální argumenty. „Je například naprostý nesmysl tvrdit, že Temelín je hromada šrotu. Je zvláštní, že se nikdo nevzrušuje kvůli bavorským atomovým elektrárnám, i když ty jsou ještě mnohem starší a leží po větru. To je ale přece německá kvalitní práce,“ poznamenal ministr. Rakouská strana Zelení - Zelená alternativa výroky českého ministra zahraničí zkritizovala. „Schwarzenberg pominul, že v Rakousku je převážná většina lidí proti využívání atomové energie a proti zřizování nových jaderných elektráren,“ řekla podle agentury APA mluvčí strany Christiane Brunnerová. „Tento odpor je zaměřený i proti prodloužení životnosti německých jaderných elektráren a vůbec není iracionální,“ dodala.

Vydáno pod