Tetujte úplatkáře, navrhuje Žirinovskij

Moskva – S novým nápadem na boj proti korupci přichází nacionalistická strana Vladimira Žirinovského. Chystá se navrhnout cejchování úplatkářů – nikoliv žhavým železem, ale tetováním. Podle zákonodárců by se delikventům odsouzeným za poskytnutí či přijetí úplatku mělo vytetovat na ruku písmeno „K“ (jako korupčník) o velikosti tři krát dva centimetry. Zaměstnavatelé by tak hned věděli, s kým mají do činění, a tak by se úplatkáři mohli brzy dočkat faktického zákazu výkonu důležitějších funkcí. Až dosud se totiž tresty za korupci po čase z rejstříku vymazávají.

Návrh je dílem Žirinovského syna, šéfa poslaneckého klubu Igora Lebeděva a jeho kolegy Sergeje Ivanova. Už dokonce požádali vládu a nejvyšší soud o připomínky, aby návrh mohli předložit Státní dumě. V ní Žirinovského strana sehrává roli opozice, i když její poslanci mnohdy hlasují shodně s vůlí Kremlu.

Nové tažení proti korupci vyhlásil prezident Dmitrij Medvěděv krátce po svém nástupu do nejvyššího úřadu v květnu 2008. Nedávno ale sám připustil, že se dosud nepodařilo dosáhnout významnějších úspěchů. Prezident také vybídl zákonodárce k novým nápadům a novým opatřením, jako třeba k pokutám ve výši mnohanásobku inkasovaného úplatku.

Medvěděv v předchozím balíku protikorupčních opatření prosadil mimo jiné povinnost státních činitelů a úředníků každým rokem seznamovat veřejnost se svými majetkovými poměry. Ale veřejnost se i tak příliš nedozvěděla, kromě odhalení mnohdy až astronomických sum, které údajně vydělávají manželky služebníků státu, anebo poznatku, kolik vysokých policejních důstojníků jezdí auty, na jejichž pořízení policejní plat zjevně nemůže stačit.

Vydáno pod