Polsko se omluvilo za vydání údajů o běloruském disidentovi

Varšava - Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski se dnes za Polsko omluvil za předání kompromitujících údajů o účtech vězněného běloruského disidenta Alese Bjaljackého a dalších 16 běloruských občanů úřadům v Minsku. Běloruské disidentské zdroje ve čtvrtek uvedly, že údaje o účtech sedmnácti Bělorusů včetně Bjaljackého poskytla Bělorusku polská generální prokuratura. Následně to potvrdila polská oficiální místa. Stejný krok v minulých dnech učinila Litva a podle minských opozičních novin možná i další státy, které přitom podporují běloruský disent, včetně Česka. To ovšem dnes české ministerstvo spravedlnosti rozhodně odmítlo.

„Ve jménu Polska se omlouvám. Byla to nepřijatelná chyba, a to navzdory varování ministerstva. Zdvojnásobíme naše úsilí ve prospěch demokratického Běloruska,“ napsal Sikorski na sociální síti Twitter.

Polská média s odvoláním na mluvčího ministerstva zahraničí Marcina Bosackého ve čtvrtek uvedla, že běloruské úřady „zneužily mezinárodní smluvní systém o finančních převodech k postihu disidentů“. Vyžádaly si od Polska a prý i od dalších států Evropské unie finanční údaje, z nichž prý nebylo zřejmé, že se týkají opozičních aktivistů.

Disident, který je šéfem nejsilnější běloruské nevládní občanské skupiny Vjasna, byl obviněn z daňových úniků a od minulého týdne je ve vazbě.

Obdobný skandál už dříve zasáhl Litvu. Podle vilniuských médií ve středu vyšlo najevo, že také litevské finanční instituce vydaly běloruským úřadům dokumentaci o finančních operacích Bjaljackého. V Litvě nyní panují obavy, že žaloba bude postavena mimo jiné i na údajích z vilniuských bank.

Události komentáře o Bělorusku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod