Devatenáct mrtvých při panice během technoparty Loveparade

Duisburg - Až devatenáct lidí zemřelo na technoparty Loveparade v německém Duisburgu. Dalších 342 účastníků je zraněných, z toho několik desítek těžce. V tunelu před vstupem do areálu vznikla panika, když se někteří účastníci snažili dostat dovnitř a jiní zase ven. Příčinou chaosu byl podle policie pohled na lidi, kteří se rozhodli oklikou dostat z tlačenice a pod náporem davu začali padat z únikového schodiště mezi další účastníky. Na obří party se údajně sjel skoro milion a půl tanečníků z celého světa, policisté však tento údaj mírnili do několika statisíců. Organizátoři akci nepřerušili, policie ale na místo nepouštěla nikoho dalšího. Zatím nejsou informace o tom, že by mezi obětmi byli Češi. Většině návštěvníků bylo kolem 18 až 25 let.

Na rozdíl od minulých let se letos Loveparade konala na oploceném místě na okraji města, mezi hlavním nádražím a uzavřenou městskou dálnicí. Podle německých médií se úzký přístupový tunel stal trychtýřem, v němž se srazily dva proudy návštěvníků. Jedni se chtěli co nejrychleji dostat na technoparty a druzí naopak směřovali ven. V prostoru vypukla panika.

„Neměl jsem možnost úniku, lidé stáli proti mně jako zeď. Měl jsem strach, že umřu,“ popsal své pocity podle serveru bild.de osmnáctiletý fanoušek technohudby Marius. „Nikdy jsem nezažil něco takového. Viděl jsem pětadvacet lidí ležet na hromadě. Křičel jsem, lidé se dusili. Viděl jsem mrtvé - seděl tam kluk, celý bledý. Chtěl jsem mu podat vodu, ale saniťák mi řekl, že už to nemá cenu, že je mrtvý,“ cituje deník Welt na svém webu jednadvacetiletého Kevina Krausgartnera.

Návštěvníci festivalu umírali pod náporem davu (zdroj: ČT24)

Záchranné vrtulníky přistávaly na dálnici

Místo se podle serveru wdr.de vylidňovalo pomalu, dálnice sloužila jako přistávací a startovací plocha pro záchranné vrtulníky. Policie po neštěstí uzavřela nádraží, provoz vlaků byl však již obnoven a fanoušci se snaží opustit město. Policie také zřídila pro příbuzné účastníků party horkou linku.

Technoparty vznikla v roce 1989 v Berlíně, po několika letech se silně rozrostla a počtem účastníků se stala obtížně zvladatelná. Když ji Berlín v roce 2007 ze svých ulic nepřímo vypudil, ujala se akce města v Porúří s tím, že se v pořadatelství budou střídat. Po Essenu a Dortmundu byla v roce 2009 na řadě Bochum, kvůli stavebním úpravám ve městě se však akce nakonec nekonala.