Osmdesátileté jeptišky nechtěly do domova důchodců, jsou na útěku

Paříž – Osmdesátileté jeptišky z jihovýchodní Francie odmítly přijmout svůj osud. Rozhodly se utéct poté, co dostaly nařízeno odstěhovat se do domova důchodců daleko od svých blízkých. Obě stařenky z kongregace svatého Josefa učily posledních 30 let ve škole. Na začátku července se ale dozvěděly, že by se měly přestěhovat do domova pro seniory 400 kilometrů od jejich současného místa pobytu, kde žijí od roku 1964. Nyní jsou na útěku.

Jeptišky se prý k útěku rozhodly hned, co se o plánech na přestěhování dozvěděly. Původně měly být ale tři, jenže sestru Maurice-Marii zradila kyčel. Nyní je hospitalizovaná v nemocnici s bolavou kyčlí.

„V takovém věku nemůžete lidi přesouvat z místa na místo. To je zabije. Tyto jeptišky potřebují mít kolem sebe své studenty a lidi z místní komunity, ne zdravotnický personál,“ prohlásil podle Reuters synovec devětaosmdesátileté řeholnice Maurice-Marie.

O osudu řádových sester nyní pravděpodobně rozhodne církevní soud, u kterého vystoupí specialisté na kanonické právo. „Náleží k náboženskému řádu, ne k sektě. Takže nemusí poslouchat neopodstatněná nařízení,“ řekla v rozhovoru médiím nejmenovaná osoba blízká uprchlým jeptiškám.