Moskva se potí a nevidí na krok

Moskva - Moskvu sužovanou už několik týdnů vedry, dnes zahalil kouř. Dým pochází z požárů lesů a rašelinišť v okolí. Mizí v něm vyšší patra domů a viditelnost nepřesahuje 300 až 500 metrů. Současně padl už devátý teplotní rekord od počátku léta, v poledne bylo 33,8 stupně Celsia. V příštích dnech má teplota ještě vzrůst, ochladí se až v závěru týdne. Vedru padlo v Moskvě za oběť už mnoho lidí. Také počet utonulých je vysoký, od začátku koupací sezony 150 lidí.

Štiplavý kouř byl po ránu cítit v centru velkoměsta citelněji než uprostřed topné sezony, nejhorší byla situace na jihu a východě metropole. Smog však neovlivnil fungování moskevských letišť. Množství škodlivých látek v moskevském ovzduší přesáhlo obvyklou úroveň až osminásobně.

Za daných okolností vypadá podle agentury Interfax poněkud podivně komuniké ministerstva pro mimořádné situace, že všechny požáry v okolí Moskvy - 34 na rašeliništích a 26 v lesích - se silami 10 tisíc hasičů, letadel a vrtulníků podařilo v posledních 24 hodinách uhasit. Ačkoliv plameny zmizely, ze spálenišť se stále vznáší dým - a rašeliniště i po zalití vodou může podle specialistů doutnat ještě i několik týdnů.

V poledne se teplota vyšplhala k 33,8 stupně Celsia, čím padl dosavadní rekord z roku 1936. Od začátku léta podobných rekordů padlo už devět, sedm jen v červenci. Meteorologové slibují Moskvanům teploty přesahující 35 stupňů Celsia, podobně jako v uplynulých pěti dnech, a to s perspektivou dalšího oteplení v příštích třech dnech, až ke čtvrtečním 39 stupňům Celsia. Chladněji je i ve známém černomořském letovisku Soči, které leží v subtropech, ale teploměry zde neukazují více než 31-33 stupňů.

Vedra provázejí i prudké bouře; v sobotu zahynula v okolí Moskvy jedna dívka, na kterou spadl vyvrácený strom. Počet utonulých v metropoli se od počátku koupací sezony zvýšil k téměř 150 poté, co se tři desítky lidí utopily o uplynulém víkendu.