Waragi – ugandská pálenka, po které se nemusíte probudit

Kampala – Úřady středoafrické Ugandy se potýkají s nebezpečnou, podomácku vyráběnou pálenkou Waragi. Tento alkoholický nápoj podobný ginu je pro svou nízkou cenu populární především mezi chudšími vrstvami obyvatelstva; obsahuje však velmi vysokou hladinu metanolu, a konzumentům může způsobit oslepnutí i smrt. Jen v oblasti Kabale si nápoj vyžádal život osmdesáti lidí, další desítky lidí jsou doživotně postiženy.

„Co se týče surového Waragi v kanystrech, zjistili jsme, že obsahuje velmi vysokou koncentraci metanolu. Zatímco standardně smí gin obsahovat maximálně 0,05 procenta metanolu, u Waragi z oblasti Kabale jsme přišli na to, že se obsah metanolu pohybuje od 10 do 17 %. To je až třistakrát víc, než je povoleno,“ konstatoval výkonný ředitel ugandského národního úřadu pro plnění norem Terry Kahumu.

Symptomy otravy se začnou projevovat 6 až 12 hodin po požití Waragi. „Za poslední dva týdny máme hlášeno 114 případů. 51 z nich už je po smrti, to znamená, že jich přežilo 63. A ti mají různé potíže. Přes 15 jich osleplo, budou slepí po celý zbytek života,“ uvedl ředitel nemocnice v Kabale Patrick Tusiime.

Reportáž o \"tekuté smrti\" Waragi (zdroj: ČT24)

Hlavní podezření leží na distributorech

Policie v reakci na výsledky laboratorních testů Waragi v uplynulých týdnech opakovaně zabavovala, nakonec přistoupila ještě k přísnějšímu řešení. „Rozhodli jsme se, že dočasně v oblasti zakážeme převoz, prodej a destilaci surového Waragi. Vydali jsme taky varování, že zatkneme každého, kdo se o to pokusí,“ uvedl policejní důstojník Asp Deo Obongo. Bezpečnostní složky v souvislosti s jedovatým nápojem také zatkly osoby, které se na prodeji nebo distribuci alkoholu podílely.

Hlavní podezření z šíření otráveného nápoje leží podle ugandských úřadů na jeho distributorech. S největší pravděpodobností jsou to totiž právě oni, kdo do pálenky při přelévání do menších nádob metanol přimíchává. Účinky alkoholu se tím tak až ztrojnásobí. Za usmrcení desítek lidí však dosud nikdo nebyl pohnán před soud.

Piják Waragi:

„Piju Waragi, protože jsem chudý. Nemůžu si dovolit pivo, je na mě moc drahé. Gin za tisíc šilinků je fajn. Ale protože jsem chudý, můžu si denně dovolit jenom jednu sklenici za pět set šilinků… I to je vlastně fajn.“

Země nyní zvažuje, že výrobu Waragi zakáže natrvalo. Problémem boje proti nebezpečné pálence, kterou někteří nazývají „rychlá smrt“, je však také skutečnost, že řadu lidí její výroba v jinak chudé africké zemi živí. „Říká se, že tenhle nápoj zabíjí lidi, ale není v něm nic, co by nás mělo o zákazníky připravovat. Náš hlavní problém je, že máme spoustu dětí a tenhle nápoj jim platí školné a jídlo. Nemám manžela, takže tenhle nápoj mi ho vlastně nahrazuje, a teď nám zakazují jeho prodej,“ protestovala proti postupu úřadů výrobkyně Rechael Asienjová.

  • Výroba Waragi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1825/182448.jpg
  • Výroba Waragi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1825/182444.jpg