Slovenská vláda rozhodne o návrhu programového prohlášení

Bratislava - Slovenský kabinet bude dnes rozhodovat o návrhu programového prohlášení vlády, na kterém se strany vládní koalice dohodly v noci z pondělí na úterý. Prohlášení určí priority kabinetu na čtyřleté funkční období. I přesto, že koaliční strany jeho text nezveřejnily, dá se čekat, že rozsáhlé reformy z minulosti se zřejmě opakovat nebudou.

Čtveřice středopravých vládních stran chce ozdravit veřejné finance nebo zatraktivnit podnikatelské prostředí, reformy se mají dotknout i oblasti školství a soudnictví. Vládní koalice podle premiérky Ivety Radičové nepočítá s privatizací strategických podniků.

Neplánuje zvýšit věk pro odchod do důchodu nebo odvodové zatížení. Upravovat se nebudou ani snížené sazby daně z přidané hodnoty na knihy nebo léky.

„Nebudou to zásahy, které by zvyšovaly daňové zatížení občanů. Nebudou to zásahy, které by znemožňovaly tvorbu nových pracovních míst,“ avizuje Radičová. „Do roku 2013 se chceme dostat s deficitem pod tři procenta HDP, jak to od nás požaduje Brusel,“ dodává ministr financí Ivan Mikloš.

Kabinet se zatím vyhýbá zásadním reformám

Řada analytiků už dřív upozornila, že některé navrhované kroky jsou neurčité, případně upraví jen současně platná pravidla. Koalice prý vsadila na opatrnost ve snaze neodradit voliče, když se zatím vyhýbá zásadním škrtům i sporným tématům.

Ministři nového kabinetu vypracovali seznam priorit už minulý týden. V pondělí by měli o programovém prohlášení debatovat poslanci jednotlivých klubů a nakonec ho posoudí parlament. Ve 150členné Národní radě mají středopravé strany většinu 79 poslanců.