Havárii airbusu v Pákistánu zřejmě nikdo nepřežil

Islámábád - Poblíž pákistánského Islámábádu se dnes zřítil Airbus A321 se 152 lidmi na palubě. Na vině bylo zřejmě špatné počasí. Letoun dopadl na špatně přístupné svahy nad městem, záchranářům se nicméně podařilo objevit už téměř všechna těla obětí. Podle velvyslance v Pákistánu Pavola Šepel'áka nebyli na palubě žádní Češi. Letadlo mířilo z jihopákistánského Karáčí a v Islámábádu chtělo přistát. Pilot ztratil kontakt s řídicí věží na islámábádském letišti.

Úřady si nejsou jisté, že je seznam cestujících kompletní. Podle některých informací mohlo být v letadle až 159 lidí. Část pasažérů navíc z obav ze špatného počasí v Karáčí do letadla nenastoupila. Definitivní odpovědi na otázku, co stálo za neštěstím, přinese pravděpodobně až analýza černé skříňky, kterou se podařilo z trosek zachránit. Podle pákistánského premiéra, který okamžitě na místo neštěstí přijel, ale výsledky nebudou k dispozici dříve než za několik dní.

Na letišti v Islámábádu se shromáždili lidé, kteří na pasažéry čekali. Mnozí z nich se snaží dovolat blízkým a další pláčou. Pákistánská vláda vyhlásila státní smutek.

Svědci viděli stroj přelétávat nezvykle nízko. Letadlo dopadlo do nepřístupné lokality zalesněných hor a záchranáři se k němu za hustého deště vydali pěšky. „Všude kolem se válejí bezvládná těla, málo jich je ale nedotčených. Převážně sbíráme části mrtvol a dáváme je do pytlů. Doposud jsme nenašli žádné přeživší,“ konstatoval islámábádský činitel Iláhí. Nálezy obětí jsou prý velmi emotivní, řada postupně objevovaných těl je ohořelá k nepoznání.

Nehoda se odehrála v národním parku poměrně nízkého pohoří Margalla. Je to turisty navštěvované místo, ale nejvyšší partie pohoří jsou špatně dostupné. Saqlain Altaf, který byl v době nehody na výletě v horách, popsal havárii pro pákistánskou zpravodajskou stanici: „Letadlo ztratilo rovnováhu a potom spadlo, slyšel jsem výbuch.“

Pilot ztratil kontakt s řídicí věží na islámábádském letišti. „Letadlo chtělo přistát v Islámábádu, ztratilo kontakt s kontrolní věží a později jsme se dozvěděli, že spadlo,“ sdělil Parvíz George z pákistánského úřadu pro civilní letectví. Představitelé letištních úřadů se shodují v tom, že letadlo kvůli špatné viditelnosti zabloudilo, možná když se pokoušelo nad Islámábádem kroužit před přistáním.

Havarovaný Airbus 321, který patří ve světě k nejoblíbenějším, byl maximálně osm let starý a neměl žádné známé technické závady. Patřil pákistánské soukromé letecké společnosti Airblue, která byla doposud považována za velmi spolehlivou a od zahájení svého provozu v roce 2004 neměla žádnou nehodu, jež by stála za zmínku. Podle televize CNN je tato společnost druhá největší v Pákistánu a kromě domácích spojů zajišťuje také lety do Ománu, Spojených arabských emirátů a Británie.