Devět politických vězňů dostalo od Lukašenka milost

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes udělil milost devíti politickým vězňům, kteří byli odsouzeni za účast v loňských prosincových protestech proti jeho znovuzvolení. Jména omilostněných oznámena nebyla. Podle agentury Belta Lukašenko při udělení milosti přihlédl ke skutečnosti, že „odsouzení si uvědomili své provinění, svou vinu přiznali a projevili účinnou lítost“.

V polovině prosince vyvolal v Minsku masové protesty výsledek prezidentských voleb, v nichž už počtvrté s drtivou převahou vyhrál Lukašenko. Bezprostředně po oznámení výsledků se v centru hlavního města sešlo několik lidí, kteří označovali výsledky za zfalšované. Početný dav, podle opozice vyprovokovaný skupinou tajných agentů, pak napadl vládní budovy a dostal se do konfliktu s policií. Po potlačení demonstrace bylo zadrženo a odsouzeno 43 lidí, z nich třicet k nepodmíněným trestům. Tři z vězněných se voleb zúčastnili jako Lukašenkovi protikandidáti.

Procesy s odpůrci běloruského režimu vyvolaly silné protesty v zahraničí a vedly k zesílení sankcí vyhlášených proti Bělorusku v zemích Evropské unie a USA.

Polsko předalo Minsku údaje kompromitující běloruské disidenty

Polská generální prokuratura poskytla Bělorusku bankovní údaje o účtech sedmnácti běloruských občanů včetně vězněného disidenta Alese Bjaljackého a dalších odpůrců minského režimu. Stejný krok v minulých dnech učinila Litva a podle minských opozičních novin možná i další státy, které přitom podporují běloruský disent, včetně Česka.

Polská agentura PAP dnes s odvoláním na mluvčího ministerstva zahraničí Marcina Bosackého uvedla, že běloruské úřady „zneužily mezinárodní smluvní systém o finančních převodech k postihu disidentů“. Vyžádaly si od Polska a prý i od některých dalších států Evropské unie finanční údaje, z nichž podle Bosackého nebylo zřejmé, že se týkají opozičních aktivistů.

Tak se do Minska dostala informace o Bjaljackém, která zřejmě později vedla k jeho zatčení. Disident, který je šéfem nejsilnější běloruské nevládní občanské skupiny Vjasna, byl obviněn z daňových úniků a od minulého týdne je ve vazbě.