Obří králík musí bydlet v kotci pro psy

Londýn - Kuriózní problém s přerostlým domácím mazlíčkem řeší rodina ve Velké Británii. Z původně malého králíka vyrostl doslova králičí obr. Uživit ho je čím dál tím dražší a majitelé ho museli přesunout z klece pro zakrslé králíčky, kterou mu původně koupili, do kotce po rotvajlerech.

Když se Pauline Grantová rozhodla koupit vnoučatům zvířecího mazlíčka, vůbec ji nenapadlo, kolik námahy a peněz to bude stát. „Říkali jsme si, že by bylo hezké pořídit vnoučatům králíka, protože když nás navštěvují, vidí všechna ta zvířata, která chováme, a sami nemohou mít psa nebo kočku. Tak jsem našla inzerát v místních novinách a hloupě si myslela, že si pořizuji prostě králíka,“ popisuje počátky „králičích problémů“ Pauline Grantová.

Že nový králík jménem Ralph je ve skutečnosti plemeno známé jako belgický obr, se majitelka dozvěděla až o několik týdnů později. „Došlo nám to až u veterináře, kam jsme Ralpha vzali na očkování. Zeptal se, proč jsme si koupili tak velkého králíka. Ralph měl tehdy asi tři měsíce.“

Ralph bydlí v kotci pro psy (zdroj: ČT24)

Belgický obr je největším králičím plemenem. Když byl Ralph rok starý, stal se oficiálně nejmohutnějším králíkem na světě. Vážil 19 a půl kila. Přestože byl jeho rekord nedávno překonán jiným belgickým obrem z Velké Británie, Ralphovi stále chutná a přibírá každým dnem. „Stojí nás hodně peněz. Za krmení na týden zaplatíme asi 20 liber. To víte, chutná mu mrkev s natí, která stojí přes libru,“ zoufá si Pauline.

Nejoblíbenějším jídlem dnes rok a půl starého Ralpha jsou cereální tyčinky, suchary, jablka, mrkev s natí, zelí, kukuřice a tousty. Králíka si naštěstí oblíbili i sousedi a majitelku často těmito králičími pochutinami zásobují.

Belgický obr je největším králičím plemenem na světě. Právě jeho velikost v porovnání s ostatními plemeny králíků mu zajistila velkou popularitu u chovatelů. Za zemi původu je považována Belgie a její provincie Flandry. Průměrná hmotnost belgických obrů se pohybuje od 7 do 10 kilogramů, často se ale objevují i obři s vyšší hmotností. Délka těla se pohybuje kolem 70 centimetrů, uši belgických obrů měří kolem 19 centimetrů.

  • Ralph si pochutnává na svačince autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1834/183354.jpg
  • Ralph v náručí své majitelky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1834/183355.jpg
  • Belgický obr autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1834/183346.jpg