Berlusconi se rozešel s nejsilnějším spojencem

Řím - Budoucnost italské vlády premiéra Silvia Berlusconiho je nejistá. Postarala se o to roztržka mezi premiérem a jeho dosavadním spojencem a spolustraníkem, šéfem dolní komory italského parlamentu Gianfrancem Finim. Ten dnes potvrdil, že na parlamentní půdě ustavuje vlastní frakci vládní strany Lid svobody pod názvem Budoucnost a svoboda pro Itálii a nevylučuje, že jeho lidé budou v některých případech hlasovat proti vládě.

Osmapadesátiletý Fini, který se v posledních měsících několikrát od Berlusconiho distancoval, zejména pokud jde o téma morálka v politice, dnes premiéra osočil z nedemokratického chování. „Berlusconiho požadavek na mou demisi vychází z neliberálního konceptu demokracie,“ řekl Fini na dnešní tiskové konferenci v Římě. Dodal, že způsob jakým premiér stranu vede, „odporuje demokratickým pravidlům politiky“.

Berlusconi vyzval Finiho k demisi, protože prý již nepožívá důvěry vládní koalice, která ho původně do úřadu zvolila. Fini se však cítí pro výkon nestranické funkce nadále kompetentní a odstoupit nehodlá. Zároveň poděkoval asi třicítce poslanců, kteří mu vyjádřili podporu a vytvořili s ním vlastní parlamentní frakci. Odloučení od Berlusconiho po 17 letech politické aliance označil Fini za „nehezkou stránku v dějinách středopravého svazku a italské politiky“.


Berlusconiho strana již předtím vydala prohlášení, v němž Finiho viní z nepokrytého odštěpenectví. Podle premiéra roztržka neovlivní stabilitu vlády, přestože Fini v parlamentu možná kontroluje až 50 hlasů. Berlusconiho vláda má dnes v parlamentu pohodlnou většinu se 271 poslanci PDL a 59 poslanci Ligy severu, protiimigrantské a populistické strany Umberta Bossiho, k nimž se připojilo dalších 24 poslanců. Opozice má 269 poslanců.