Sarkozy ohlásil další kroky proti ilegálním přistěhovalcům

Grenoble - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy chce zbavit občanství každého z přistěhovalců, který ohrozí život policisty. Prohlásil to v Grenoblu, kde před dvěma týdny propukly násilnosti mezi policií a přistěhovaleckou komunitou poté, co jeden z imigrantů přišel o život. Tamním policistům od té doby přišlo několik výhrůžek smrti. Sarkozy zároveň požaduje zpřísnění trestů za násilnou kriminalitu.

V projevu v Grenoblu Sarkozy řekl, že Francie 50 let prováděla laxní imigrační politiku, jejímž důsledkem jsou problémy s integrací. Vyzval k přijetí zákona, který by umožnil odejmout udělené francouzské občanství každému člověku cizího původu, který by ohrozil život policisty nebo četníka. Požadoval také, aby mladiství delikventi z řad přistěhovalců už při dovršení 18 let věku nedostávali francouzské občanství automaticky. Slíbil rovněž zavedení nesnižitelného trestu vězení 30 let pro vrahy policistů a četníků.

Tento týden už Sarkozy nařídil likvidaci 300 nelegálních romských a kočovnických táborů po celé Francii a okamžitou deportaci rumunských a bulharských Romů, kteří poruší veřejný pořádek. Vysloužil si tak obvinění opozice, že dělá rovnítko mezi zločinností a cizinci.

Grenoble byl před dvěma týdny dějištěm ostrých střetů vyvolaných smrtí muže arabského původu, který prchal před policií.

  • Následky střetů mezi imigranty a policií v Grenoblu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1837/183660.jpg
  • Následky nepokojů v Grenoblu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1837/183659.jpg