Červenec byl pro USA od začátku afghánské války nejkrvavější

Kábul - Letošní červenec je pro americké jednotky v Afghánistánu vůbec nejkrvavější od svržení Tálibánu před devíti lety. Tento měsíc tam zahynulo už 63 vojáků. Agentura AFP odhaduje celkový počet všech obětí afghánského konfliktu od roku 2001 na zhruba 150 tisíc lidí. Stovky Britů a Afghánců mezitím zahájily mohutnou operaci v provincii Hílmand, ze které chtějí definitivně vytlačit tálibánské povstalce.

Podle dnešní informace NATO zahynuli ve čtvrtek při dvou nezávislých explozích na jihu Afghánistánu tři vojáci. Američtí úředníci potvrdili, že šlo o Američany. Dosud pro ně byl měsícem s největším počtem padlých v Afghánistánu letošní červen, kdy jich zemřelo 60. Celkem zahynulo minulý měsíc rekordních 104 zahraničních vojáků.

Na konci letošního května přesáhly celkové americké ztráty v Afghánistánu hranici 1 000 mrtvých. Konflikt v Iráku, který začal v roce 2003, si dosud vyžádal životy téměř 4 400 amerických vojáků.

Události, komentáře k vojenským ztrátám v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Významnou část veškerých obětí konfliktu v Afghánistánu tvoří civilisté, jen od začátku letošního roku jich přišlo o život rekordních 1 074. Většinu mrtvých mají na svědomí povstalci, kteří sami tvoří významnou část obětí války; jejich ztráty je však velice obtížné vyčíslit.

Afghánská policie dnes musela v diplomatické čtvrti v Kábulu rozhánět rozvášněný dav, který zapálil dvě auta americké ambasády. Incidentu předcházela srážka amerických vozů s automobilem, ve kterém jeli místní civilisté. Není jasné, zda čtyři Afghánci zahynuli při dopravní nehodě, nebo až po následné potyčce.