Prezident Chávez straší Kolumbii vojáky podél hranice

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez nechal podél hranice s Kolumbií rozmístit vojáky a letectvo. Spor mezi dvěma jihoamerickými státy se vyostřil poté, co Kolumbie obvinila Venezuelu, že na svém území poskytuje útočiště levicovým povstalcům z hnutí FARC. Chávez minulý týden s Kolumbií přerušil diplomatické styky. Chávez prý ale hodlá jednat s nastupující kolumbijskou vládou, která by měla začít působit 7. srpna.

Chávez oznámil nasazení armády a letectva v pátek v telefonickém rozhovoru pro státní televizní stanici. Podle venezuelského prezidenta je jeho kolumbijský protějšek Álvaro Uribe „posedlý“ a chystá se komunistický stát napadnout.

Dlouhodobý spor mezi Venezuelou a Kolumbií se nebezpečně vyhrotil, když Chávez minulý týden s Kolumbií přerušil diplomatické styky. Důvodem sporu je požadavek Kolumbie, aby Venezuela důrazně zakročila proti levicovým povstalcům, kteří podle kolumbijské vlády útočí z venezuelského území. Venezuela tvrdí, že je jen obětí boje mezi kolumbijskou vládou a rebely, a vyzývá Bogotu, aby svůj spor s povstalci vyřešila.