Na seznam UNESCO přibude park Everglades na Floridě

Brasília – Národní park Everglades na Floridě i madagaskarský deštný prales přibudou na seznam světového dědictví v ohrožení UNESCO. Rozhodli o tom delegáti na zasedání v brazilském hlavním městě. Kromě toho doporučilo UNESCO věnovat zvýšenou pozornost slavné incké citadele Machu Picchu v Peru, kterou v únoru poškodily prudké deště.

Park Everglades je bažinatá oblast o rozloze přes šest tisíc kilometrů čtverečních na jihu Floridy. Skýtá útočiště pro mnoho vzácných ptáků a plazů. UNESCO ho zapsalo na seznam světového dědictví v ohrožení kvůli pokračujícímu zhoršování jeho vodního ekosystému, přítok vody do oblasti totiž poklesl až o 60 procent. Kvůli vysychání bažin se park ocitl na seznamu ohrožených míst už v letech 1993 až 2007.   

Prales Atsinanana na Madagaskaru se podle agentury AFP stal obětí politické krize v roce 2009, která vedla k drastickému nárůstu ilegální těžby vzácných dřevin a lovu poloopic lemurů. Ti žijí pouze na jihu afrického ostrova. O varující situaci informoval Mezinárodní svaz na ochranu přírody a přírodních zdrojů, který je poradním orgánem UNESCO.