Murdoch mladší nebude otcovým nástupcem

New York/Los Angeles - Australský mediální magnát Rupert Murdoch (80) vůbec poprvé veřejně připustil, že jeho syn James (38) není první v řadě, kdo by po něm převzal vedení podniku v případě, že by se s ním něco stalo. Přednost dostal nynější provozní ředitel Chase Carey (57), o němž se jako o nástupci spekulovalo před nedávnem, kdy vypukl skandál s odposlechy v britské součásti News International.

Oznámení lze považovat za prozatím nejzřetelnější náznak toho, že skandál s odposlechy, kvůli němuž Murdoch po 150 letech zavřel nedělník News of the World, poškodil nástupnické ambice jeho syna. Murdoch nicméně řekl, že má v syna Jamese nadále plnou důvěru. Pokud by to ale teď bylo nutné, žezlo převezme Carey. „Chase je můj partner a kdyby se mi něco stalo, jsem si jist, že to hned vezme,“ řekl Mudroch. I když News Corp často uváděla, že nástupnický plán má připravený, nikdy přesně neoznámila, kdo by se po Murdochovi do čela firmy postavil.

News Corporation zároveň oznámila výsledky hospodaření. Ty ukázaly, že tržby za celou skupinu ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku vzrostly asi o 11 procent na 8,96 miliardy dolarů (asi 150,2 miliardy Kč). Zisk z běžné činnosti se zvýšil o téměř devět procent na 982 milionů dolarů (kolem 16,5 miliardy Kč).

Čistý zisk firmě ale klesl, a to v důsledku odpisu 254 milionů dolarů v souvislosti s investicí do sítě MySpace. Té se News Corporation s velkou ztrátou zbavila. Čistý zisk se kvůli tomu meziročně snížil o 22 procent na 683 milionů dolarů (zhruba 11,4 miliardy Kč). Zisk na akcii klesl na 26 z předchozích 33 centů.

Pokud by se nebrala v úvahu ztráta z prodeje MySpace, zisk na akcii by dosáhl 36 centů. Pohodlně by tak překonal odhady analytiků, kteří v anketě společnosti FactSet v průměru očekávali zisk na akcii 30 centů. Lepší byly i tržby, kde analytici čekali nárůst pouze na 8,51 miliardy dolarů. Díky tomu akcie News Corporation na trhu Nasdaq zpevnily skoro o jedno procento na 13,83 USD.