Pět set Poláků protestovalo proti přesunu památného kříže

Varšava – Na pět set příznivců zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského dnes před prezidentským palácem ve Varšavě protestovalo proti přesunu památečního kříže do nedalekého kostela svaté Anny. Policisté museli krotit rozvášněný dav, který chtěl přesunu zabránit. Několikametrový dřevěný kříž připomíná oběti dubnového leteckého neštěstí u Smolenska. Úřady se nakonec rozhodly, že kříž dnes přenesen nebude.

Před prezidentským palácem se sešlo přibližně 500 protestujících s transparenty, vlajkami a menšími dřevěnými kříži. Policisté vytvořili kordon a rozmístili okolo kříže zátarasy, aby se k němu dav nemohl dostat. Nakrátko byla zadržena postarší žena, která se pokusila ke kříži připoutat.

Původně se měl od 13:00 SELČ konat pietní akt, kdy prezidentská kancelář měla předat kříž skautům. Ti ho měli přenést do kostela a umístí vedle pomníku obětem katyňského masakru, při kterém sovětská tajná policie NKVD před 70 lety zavraždila tisíce Poláků. Právě skauti kříž před sídlem tragicky zahynulého prezidenta vztyčili. Prezidentův bratr-dvojče a šéf populistické strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński je proti přenesení kříže, dokud nebude před palácem vztyčen pomník na počest obětí katastrofy.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)

Pátého srpna se má kříž ještě vydat do kláštera Jasná Góra v jihopolské Čenstochové, kam ho ponesou účastníci varšavské poutě. Poté se vrátí zpět do loretánské kaple kostela svaté Anny.