OBRAZEM: Záplavy v Pákistánu postihly 3 miliony lidí

Islámábád - Pákistánské záplavy jsou nejhorší v historii země. UNICEF oznámil, že postihly už 3 miliony lidí. Desetitisíce jsou úplně odříznuté od světa, 1 500 je mrtvých. A navíc začínají přicházet i nemoci. Zažívacími chorobami nebo cholerou trpí už 100 tisíc lidí, převážně dětí. v Pákistánu navíc stále prší, nadále se tak hladiny řek zvedají, hrozí také, že přeteče jedna z největších pákistánských přehrad.

„Pokud to bude nutné, zahájíme nucenou evakuaci,“ informoval mluvčí krizového střediska provincie Chajbar Pachtunchvá. Severní předměstí Péšávaru, který je metropolí provincie, by totiž mohla ohrozit rychle se plnící přehrada Varsak. 

Povodňová vlna se navíc kvůli vytrvalým dešťům dál šíří z provincie Chajbar Pachtunchvá na jihovýchod do Paňdžábu, který je nejlidnatější provincií. Zdejší úřady už evakuovaly 50 tisíc lidí, dalších 200 tisíc lidí v provincii Sindh také muselo kvůli povodním opustit své domovy. 

Záplavy v Pákistánu postihly 3 miliony lidí (zdroj: ČT24)

Léky ani humanitární pomoc se ale k nakaženým nedostanou. Voda odřízla od světa celé oblasti a stovky vesnic srovnala se zemí. Pod náporem vody se rozlomily mosty a popraskaly silnice. Zničená je celá infrastruktura postavená za poslední desetiletí. Nejhůř je postiženo údolí Svát, kde ještě nedávno bojovala armáda s ozbrojenci Tálibánu.

V oblastech postižených záplavami je nedostatek potravin, léků nebo stanů. Postižení lidé si stěžují na vládu, že je před povodněmi nevarovala a že jim nyní dost nepomáhá. „Ve vesnicích jídlo rozdělí vlastním lidem, na chudé nezbude nic. Voda nám vzala úplně všechno. Úředníci vydávají jídlo na nějaký průkaz totožnosti. Kde ho ale máme vzít? Uplaval s ostatními věcmi,“ říká obyvatel postižené oblasti. Roli úřadů na mnoha místech přebírají islámské charitativní skupiny, z nichž mnohé jsou napojené na muslimské radikály. 

V postižených regionech se navíc začínají objevovat první případy cholery, lidé zde trpí i chorobami zažívacího traktu. „Zvláště u dětí je velké riziko šíření průjmových onemocnění, nemocí kůže a očí, malárie a dalších horečnatých onemocnění a spalniček,“ potvrdil výkonný ředitel pákistánské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Ahmed Faráh Šadul.

Svět nabízí Pákistánu pomocnou ruku, OSN přispěje 10 miliony dolarů, dalších 10 slíbila americká vláda. Evropská unie uvolní až 30 milionů eur. Humanitární organizace ADRA už uvolnila na pomoc postiženým čtvrt milionu korun z pohotovostního fondu.

Sbírky humanitárních organizací:

Člověk v tísni: Přispívat lze přímo na konto sbírky SOS Pákistán 50985098/0300 nebo pomocí darcovské textové zprávy ve znění DMS PAKISTAN na telefonní číslo 87777.

ADRA: Dárci mohou přispívat na číslo účtu 4028 4028/0300, variabilní symbol 300.

Charita ČR: Povodňové konto 3933682/0800, variabilní symbol 132.