Čínský agresor zabil mačetou tři děti a učitele

Peking - Tři děti a jednoho učitele zabil v úterý šestadvacetiletý muž s mačetou, který zaútočil na školní zařízení na východě Číny. Minimálně další dvě děti jsou vážně zraněné. Neznámý útočník pronikl do školy na předměstí města C'-po v provincii Šan-tung okolo čtvrté hodiny odpoledne místního času, když si rodiče vyzvedávali své děti. Muž se vydával za jednoho z rodičů, celkem zranil asi 20 dětí.

Oficiální agentura Nová Čína oznámila, že několik hodin po incidentu policisté zatkli šestadvacetiletého Fang Ťien-tchanga, který se ke svému činu přiznal. „Fang uvedl, že při útoku použil šedesáticentimetrový nůž. Policie vražednou zbraň našla. Motiv útoku zatím není znám,“ napsala Nová Čína.

Letos se čínské školy staly cílem již sedmi tragických útoků ze strany osamělých jedinců. Při těchto incidentech bylo od března letošního roku zabito 21 lidí, převážně žáků. Útočníky byli podle čínských úřadů duševně narušení muži či osoby frustrované svým profesním či citovým životem. Dva vrazi byli již také popraveni, další dva spáchali ihned po útoku sebevraždu.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Sociální frustrace vede k brutálnímu násilí

Od května platí v čínských školách přísnější bezpečnostní opatření, fungují zde policejní i dobrovolné hlídky. Zatím se však zdá, že útočníky silnější přítomnost bezpečnostních složek neodradí. Čínští sociologové volají po tom, aby se vyřešily spíše příčiny než důsledky. Zdrojem násilí jsou podle nich sociální nespravedlnosti, frustrace ze společnosti, hodně obyvatel má prý pocit, že se nemůže dovolat pravdy a spravedlnosti. Takto zoufalí lidé se mstí společnosti brutálními útoky na děti.

Nejedná se však jen o útoky na školách, k vraždám ze strany psychicky narušených jedinců dochází v Číně skoro každý den. Před dvěma dny pozabíjel muž traktorem na ulicích malého městečka jedenáct lidí, některé zdroje hovořily až o 44 lidech.