Schwarzenberg: Máme zájem o tradičně dobré vztahy s Budapeští i Bratislavou

Budapešť - Karel Schwarzenberg ocenil, že Bratislava a Budapešť zahájily dialog o sporných otázkách týkajících se národnostních otázek maďarské menšiny žijící na Slovensku. Šéf české diplomacie dnes po jednání se svým maďarským kolegou Jánosem Martonyim v Budapešti řekl, že Česko pojí jak s Maďarskem, tak se Slovenskem tradiční vztahy. Praha má podle něj velký zájem o to, aby byly nadále dobré.

Maďarský ministr podotkl, že Budapešť i Bratislava nyní usilují o zmírnění sporů. Vůli k řešení problému vyjádřili už před dvěma týdny i premiéři Maďarska a Slovenska.

Oba ministři dnes jednali mimo jiné také o spolupráci ve visegrádské skupině, kde je vedle Česka a Maďarska ještě Polsko a Slovensko, a o evropských otázkách. Martonyi řekl novinářům, že obě země mají společné zájmy, které hodlají uskutečňovat v rámci dvoustranné i mezinárodní spolupráce. Česká delegace například svým maďarským kolegům sdělovala zkušenosti z loňského předsednictví v EU. Budapešť tato role čeká v příštím roce.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Schwarzenberg z Prahy jako dar svému kolegovi přivezl kopii listiny číslo 117 z Archivu České koruny, která byla vydaná v roce 1327 v Trnavě. Uherský král Karel I. Robert z dynastie Anjou jí uzavřel smlouvu s českým králem Janem Lucemburským o zasnoubení svého syna Ladislava s dcerou českého krále Annou.

Napětí mezi Slovenskem a Maďarskem vyvolal mimo jiné kontroverzní maďarský zákon o dvojím občanství, na který slovenská vláda reagovala velmi nelibě. Budapešť jím pro zahraniční Maďary zjednodušuje podmínky pro získání maďarské státní příslušnosti.

  • Karel Schwarzenberg autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1851/185076.jpg
  • Ministři zahraničí ČR a Maďarska Karel Schwarzenberg a János Martonyi na jednání v Budapešti autor: Lajos Soos, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1851/185061.jpg