Čech, jenž zapálil chorvatský kemp, dostal podmínku

Stari Grad – Čech, který minulý týden způsobil v chorvatském kempu požár, dnes u místního soudu dostal dvouletou podmínku, navíc zaplatí ještě pokutu asi 12 tisíc korun. Rozsudek je pravomocný, protože se obě strany vzdaly odvolání.

„Čech získal zpátky pas a může tedy odcestovat,“ informoval český konzul ve Splitu Pavel Bednář. Čech 28. července v kempu Vira na dalmatském ostrově Hvar způsobil požár, když vysypal popel z večerního grilování do křoví a odešel na procházku. Od popela chytlo křoví a rozhořel se požár, při kterém shořelo patnáct hektarů lesa. Třiatřicetiletý Čech se k odpovědnosti za požár přihlásil.

Dostal za to dvouletou podmínku a pokutu. Náhradu škody český turista ale platit nebude, protože to chorvatské úřady nepožadují, a to i přesto, že zásah hasičů stál desítky tisíc korun a oheň zničil les za 900 tisíc korun. Čech bude muset pouze zaplatit pokutu ve výši asi 12 tisíc korun jako náhradu za soudní řízení.

Soud odsouzenému nezakázal další vstup do země a ani ho z Chorvatska nevyhostil. Čechovi původně hrozila pokuta nebo roční trest vězení.