Mezi oběťmi útoku Tálibánu jsou hlavně Američané

Kábul - Mezi desítkou mrtvých nalezených v pátek v severním Afghánistánu jsou převážně cizinci - šest Američanů, Britka a Němka. K vraždám „misionářů“ se přihlásilo radikální hnutí Tálibán. Mluvčí Tálibánu údajně sdělil, že hnutí zabilo cizince, protože „prováděli špionáž pro Američany“ a „šířili křesťanství“. Osm cizinců a zřejmě čtyři Afghánci údajně tvořili tým humanitární organizace International Assistance Mission (IAM) a jejich tlumočníky.

Podle šéfa IAM bylo zastřeleno pět amerických zdravotníků a tři ženy - Američanka, Britka a Němka. Zabiti byli i dva afghánští tlumočníci. Počet a národnost zavražděných ještě nepotvrdily zastupitelské úřady a předchozí zprávy byly částečně protichůdné. Cizince zřejmě zabil Tálibán, přestože informace o účasti hnutí na útoku nejsou zcela jasné. Americká ambasáda v Afghánistánu pouze potvrdila, že mezi mrtvými jsou Američané. Německá vláda dnes podle agentury AFP smrt zahraničních humanitárních pracovníků odsoudila.

Šéf organizace International Assistance Mission Dirk Frans uvedl, že tým se vracel do Kábulu z oční kliniky v severozápadní provincii Núristán. Podle šéfa policie byly oběti zastřeleny v provincii Badachšán. Ležely u tří terénních vozidel, jež byla rovněž prostřílena. Jednou ze zavražděných je i šestatřicetiletá britská lékařka Karen Woová. „Nebude to bez rizika. Ale lékařská péče má zásadní důležitost. Stojí za to pomáhat těm, kteří jsou v největší nouzi,“ prohlásila Woová před cestou

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Badachšánem se údajně skupina rozhodla projet jako nejbezpečnější trasou. Místní podle AP tým zdravotníků varovali, že jde o nebezpečnou oblast, skupina však varování ignorovala. Útoku a loupeže se podle místních účastnilo asi deset ozbrojenců. Existují rozpory i ohledně informací, kdy došlo k útoku. DPA upozornila, že podle policie byla skupina cizinců přepadena už před dvěma týdny, těla ale byla objevena teprve nyní.

Mluvčí Tálibánu ale podle DPA mluvil o tom, že útok se odehrál teprve v pátek. Frans podle AP sdělil, že kontakt s jedním z lékařů ztratil ve středu. Útok podle AP přežil třetí afghánský člen týmu, který policii v pátek zalarmoval. Šéfovi policie v provincii Badachšán přeživší řekl, že „křičel, odříkával svatý korán a říkal 'Jsem muslim, nezabíjejte mě'“. Naživu prý zůstal také čtvrtý afghánský člen týmu, který zpět cestoval jinudy. Německé i americké úřady nyní přezkoumávají údaje o mrtvých.

Lékařská organizace se brání tomu, že by šířila křesťanství. V Afghánistánu působila desítky let. Ještě za vlády krále i sovětské okupace. „Bude to mít strašný dopad na náš tým, na afghánské spolupracovníky, je to opravdu demoralizující,“ řekl Dirk Frans, ředitel humanitární organizace IAM. Svou činnost v Afghánistánu ale neukončí. Lékaři se prý nenechají odstrašit. Těla jejich zabitých kolegů by se měla do Kábulu vrátit ještě o víkendu.

Podle charity byl mezi mrtvými například zdravotník Tom Little z New Yorku, který v Afghánistánu pracoval přes 30 let. Násilí dnes zatím pokračovalo i v jiných částech země. V jihoafghánské provincii Hílmand bylo při explozi bomby v policejním voze zabito pět lidí a 13 dalších zraněno. Mezi oběťmi jsou čtyři policisté. Více než 16 zraněných a smrt dvou lidí si vyžádal bombový útok na trhu v jiné části Hílmandu. Rovněž na jihu země zahynuli při explozi dva členové aliančních sil NATO, které v zemi bojují s povstalci, uvedla AP bez dalších detailů.