Násilí v Sýrii pokračuje, situaci se snaží řešit diplomaté z mnoha zemí

Damašek – Syrská armáda dnes poslala tanky a obrněné vozy do města Binniš poblíž turecké hranice a pokračuje v razii ve městě Dajr az-Zaur. Při dnešních vojenských operacích zahynulo 25 lidí. Prezident Bašár Asad přijal tureckého ministra zahraničí Ahmeta Davutoglua a k diplomatické intervenci přijeli do Damašku také zástupci Indie, Brazílie a Jihoafrické republiky. V rozhovoru s tureckým diplomatem Asad navzdory sílícímu mezinárodnímu tlaku potvrdil své odhodlání pokračovat v boji „proti teroristickým skupinám“.

Před dnešní cestou s Davutogluem telefonicky hovořila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Podle mluvčího jejího úřadu se oba minstři shodli, že Asadovi je třeba dát jasně najevo, že násilí uplatňované proti účastníkům protestů nemůže pokračovat. Při násilném potlačování syrských protestů jen minulý týden zahynulo na 300 lidí, počet obětí od března se odhaduje až na dva tisíce.

Je možné, že ani v syrské vládě už nepanuje jednota. Naznačuje to pondělní Asadův krok, kdy nahradil ministra obrany Alího Habíba náčelníkem generálního štábu armády. Podle analytiků Habíb neschvaloval vojenské akce proti oponentům režimu.

Rozhovor s Janem Fingerlandem (zdroj: ČT24)