Prasečí chřipka už není pandemií

Ženeva – Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes ukončila pandemickou fázi takzvané prasečí chřipky. Nemoc se nyní dostala do postpandemické fáze, tedy na úroveň běžné sezonní chřipky. Oznámila to generální ředitelka WHO Margaret Chanová. Dosud zemřelo na tuto nemoc téměř 18,5 tisíce lidí ve více než 200 zemích světa.

WHO vyhlásila pandemii prasečí chřipky 11. června 2009, šlo o vůbec první pandemii ve 21. století. Nemoc je ale nyní na ústupu a dostala se do postpandemické fáze. Znamená to, že nákaza se dostala na úroveň běžné sezonní chřipky. Virus H1N1 se bude podle WHO vyskytovat ještě v dalších letech, kdy bude vyvolávat sezonní chřipku. 

První oficiální obětí prasečí chřipky se stala 12. dubna 2009 devětatřicetiletá sociální pracovnice Adela María Gutiérrezová ze San Luis Potosí, města ve středním Mexiku, i proto se prasečí chřipce někdy říká i mexická. 

První případ v ČR se objevil 25. května 2009. Chřipkou onemocněl pilot Českých aerolinií, který přiletěl z New Yorku. V Česku zemřelo na prasečí chřipku celkem 102 lidí. Většina obětí měla k prasečí chřipce ještě další zdravotní komplikace. 

Prasečí chřipka

Takzvanou prasečí chřipku způsobuje virus H1N1, který vznikl smíšením virů prasečí, lidské a ptačí chřipky. Virus se šíří vzduchem a napadá dýchací ústrojí člověka. Pacienti trpí rýmou, kašlem, bolestmi hlavy a krku, mají vysoké horečky. Častou komplikací je také zápal plic.

Vydáno pod