Berlín znovu rozdělí zeď – tentokrát jako turistická atrakce

Berlín – Berlínská zeď se vrací. Půl století poté, co rozdělila německou metropoli na demokratickou a komunistickou část, a dvě dekády poté, co vzala za své, se části zdi opravují a znovu staví. Tentokrát ale není cílem rozdělit město na dvě poloviny. Zeď má sloužit jako turistická atrakce a připomenutí toho, jak se žilo ve městě během studené války.

Z Berlínské zdi, která obepínala celý západní Berlín, měřila 160 kilometrů a dosahovala výšky 3,6 metru, se do dnešních dnů příliš nezachovalo. Části zdi rozebrali v euforii po pádu železné opony sami občané, o zbytek se postaraly buldozery. Ze zdi se zachovalo jen málo, jen tři z původních 302 strážních věží dosud stojí.

„Z dnešního úhlu pohledu je to nepochopitelné a možná by bylo pro turisty lepší, kdyby se z ní zachovalo více,“ uvedl berlínský starosta Klaus Wowereit. „Ale tehdy jsme byli tak šťastní, že zeď padla,“ dodal.

V posledních letech v Berlíně přibývá turistů, kteří marně hledají zbytky zdi. Proto se město rozhodlo znovu vztyčit a opravit části tohoto monumentu a konzervovat zbytky, které ještě přetrvaly. V posledních několika letech se podařilo obnovit zhruba 800 metrů zdi na Bernauer Strasse, která byla v dobách studené války dějištěm nejdramatičtějších pokusů o útěk z komunistické části Berlína.

Berlínská zeď
Zdroj: ČT24

Části obnovené zdi jsou autentické, jiné jsou postaveny z železných tyčí, které vymezují místa, kde zeď stála, ale zároveň umožňují turistům nahlédnout skrz ni. Dalších zhruba 500 metrů zdi má vyrůst příští rok. Berlín společně se spolkovou vládou a Evropskou unií vynaloží na rekonstrukci zdi celkem 28 milionů eur.

Ne všichni jsou ale návratem Berlínské zdi nadšeni. Někteří místní konzervativní lídři se obávají, že by se obnovená zeď mohla stát atrakcí podobnou Disneylandu.

Vydáno pod