Afghánský homeopat dokáže s hadím a štířím jedem zázraky

Čárikár (Afghánistán) – Samou chválu pějí na svého léčitele pacienti, kteří navštěvují homeopatickou kliniku Muhammada Širzáda v Čárikáru, 70 kilometrů severně od Kábulu. Jeho metoda je ale velmi netradiční: epilepsii a vitiligo úspěšně léčí jedem z hadů a štírů. V zemi, kde jeden doktor připadá na 10 tisíc lidí, jsou právě homeopatičtí lékaři pro některé nemocné možná jedinou nadějí.

Širzád nikdy nechodil do zdravotní školy, ale o lidském těle popsal více než 800 stránek. Po tři desetiletí už odebírá jed hadů a štírů, vyčistí jej, odstraní z něj nebezpečné látky, smíchá s bylinkami posbíranými v horách – a zázračný lék je hotov.

Muhammad Širzád:

„Můžeme říct celému světu, že jsme teď schopní léčit vitiligo.“

Na Širzádově domácí klinice je registrováno víc než 1 800 pacientů. Ti platí vstupní poplatek odpovídající asi dvěma stům korun a odcházejí s různými kapslemi, prášky nebo jinými formami homeopatické medicíny, která je v přepočtu přijde na zhruba 400 až 600 korun měsíčně. Výsledky své práce Širzád hrdě prezentuje v albu s fotografiemi pacientů před léčbou a po ní.

Doktor Kásim Sajádí, který řídí zdravotní odbor provincie Parván, je ale skeptický k tvrzení, že Širzádova léčba skutečně funguje. Afghánská vláda homeopatické lékaře sice nereguluje, ale neoficiálně na ně dohlíží. Místní zdravotní úřad proto vyzval Širzáda, který jako uprchlík žil nějaký čas v Íránu, aby předložil doklady o svém lékařském vzdělání. „Nemá žádné dokumenty s výjimkou několika videonahrávek a fotografií z Íránu, na kterých je s hady a škorpiony,“ říká Sajádí. Širzád ale říká, že zkušenosti jeho pacientů jsou nejlepším důkazem jeho úspěchu.