Jordánsko po 100 letech znovu vyváží posvátnou vodu z Jordánu

Ammán - Jordánsko začalo po téměř 100 letech znovu vyvážet vodu čerpanou z oblasti Kasr al-Jahud, kde se podle Nového zákona nechal pokřtít Ježíš. Místo na východním břehu řeky Jordán bylo přitom po většinu minulého století nepřístupné. Posvěcená voda teď poputuje k věřícím do Spojených států, Evropy, Kanady nebo třeba do afrických zemí.

Pro věřící je místo, kde byl Ježíš pokřtěn, velmi důležité. Do Kasr al-Jahud 50 kilometrů západně od Ammánu ročně směřuje na 100 tisíc turistů a poutníků, aby se smočili v tamní vodě.

Posvátná voda z řeky Jordán se ještě počátkem minulého století vyvážela v sudech do Spojených států a Evropy, kde ji používali při křtech dětí. Vývoz před téměř stoletím ukončil pád Osmanské říše. Pak, po vzniku Izraele a několika válkách, byla oblast prohlášená za vojenské pásmo a zůstala dlouho nepřístupná.

Jordánsko opět vyváží vodu z Jordánu (zdroj: ČT24)

Jordánské firmy se při vývozu vody z úsporných důvodů nejprve omezovaly na místní trhy. Tamní byznysmeni ale vycítili příležitost obnovit kdysi lukrativní obchod, uzavřeli dohody s mezinárodními společnostmi a pronikají do světa. Čerpat vodu z Jordánu a prodávat ji křesťanům ale nemůže každý. Svolení dostalo jen několik místních firem. Každá lahvička s posvátnou tekutinou navíc musí před cestou do zahraničí získat svolení jak od řecké, tak od římskokatolické církve.

Voda nesplňuje hygienické požadavky

Blízkovýchodní sekce ekologické organizace Přátelé Země přitom koncem července vyzvala k uzavření poutního místa Kasr al-Jahud, dokud voda v řece nebude splňovat hygienické požadavky. Sýrie, Izrael a Jordánsko odčerpává 98 procent vod Jordánu a do zbytku se vypouští nevyčištěná voda z odpadů.

Vydáno pod