V noci vrcholí meteorický roj Perseidy

Praha - V noci na pátek 13. srpna mezi 1:30 a 4:00 SELČ vrcholí nejznámější meteorický roj Perseidy. Astronomové očekávají až 75 meteorů za hodinu. Uvedl to Ivo Míček ze Společnosti pro meziplanetární hmotu. Dobrou zprávou je, že pozorování nebude rušit svit Měsíce, protože byl 10. srpna v novu. Zážitek ale může zkazit počasí, má být oblačno. Roj bude aktivní až do 24. srpna.

Astronomové doporučují pozorování vleže s dobrým výhledem na souhvězdí Persea, kde mají meteory radiant, což je místo, odkud jakoby vylétají. Podle souhvězdí dostal roj své jméno, někdy se jim však také říká Slzy svatého Vavřince, jehož svátek připadá na 10. srpna.

Meteory jsou částice kometárního prachu, které se třením o zemskou atmosféru zahřívají a vzplanou, tak vzniká meteor. Jsou velmi malé, zpravidla nemají hmotnost ani jeden gram. O přeměnu pohybové energie na světlo a teplo se postará právě jejich vysoká rychlost.

Rozhovor s Rostislavem Štorkem (zdroj: ČT24)

Velké částice zazáří jasněji než nejjasnější hvězdy a někdy více než Měsíc. Takovým meteorům astronomové říkají bolidy. Nestačí-li se bolid vypařit a spadne na povrch Země, říká se mu meteorit. Ještě před vstupem do atmosféry se kometární částice nazývají meteoroidy.