Invaze medúz ve Španělsku: Popálily už 700 lidí

Alicante - Turisty na španělském pobřeží ohrožují žahavé medúzy. Během tří dnů popálily nejméně 700 lidí. Objevily se ve velkém množství u pláží na Costa Blance. Neobvyklá invaze medúz nedaleko města Elche zahrnovala malé, téměř průhledné jedince druhu měchýřovka portugalská, které většina plavců pravděpodobně nemohla ani zahlédnout.

Na plážích u španělského Alicante mají na pilno. Denně teď ošetří stovky lidí popálených nebezpečnými medúzami. Za zranění mohou chapadla Měchýřovky portugalské. Ty běžně dorůstají 10 metrů. Žahnutí je velmi bolestivé a způsobuje otoky kůže. „Chapadla se přichytí ke kůži, a když se jich dotknete a pokusíte se je odstranit, pálí to ještě víc,“ vysvětluje Antonio Tari, správce pláže Elche. 

Medúzy ohrožují španělské pobřeží (zdroj: ČT24)


Stovky měchýřovek obklíčily také San Sebastian na severu země. Sběrači se snaží pobřeží Atlantiku v okolí města medúz zbavit. Z výprav se vracejí se stovkami ulovených žahavců.

Během několika minulých let zaznamenalo Španělsko velký nárůst počtu těchto živočichů. Někteří vědci to dávají do souvislosti s dopady globálních změn klimatu i s masivním rybolovem. Ten medúzy připravuje o jejich přirozené nepřátele.

Měchýřovka portugalská (Physalia physalis)…

…někdy pro svůj tvar nazývána portugalská galéra, je zástupce žahavců, která s chapadly dosahuje délky až 30 metrů. Je považována za velmi nebezpečnou.

Tělo je složené ze vzdušného měchýře, který plave na hladině moře a dolní části, ve které jsou dlouhá ramena. Zajímavostí je, že nejde o jednoho živočicha, ale o kolonii, kde beta jedinec převzal roli hostitele a ostatní jedinci zajišťují pro celou kolonii potravu a rozmnožování.

Vydáno pod