WikiLeaks zveřejní další tajné dokumenty - jen se neví kdy

Londýn - Server WikiLeaks chce zveřejnit zbývajících 15 tisíc tajných dokumentů o vojenských akcích v Afghánistánu. Prohlásil to jeho zakladatel Julian Assange, zatím ale neřekl kdy. Na konci července už server zveřejnil víc než 90 tisíc dokumentů o spojeneckých operacích v Afghánistánu mezi lety 2004 až 2009. Únik a vystavení tajných informací na webu tvrdě kritizoval Pentagon. Server tím podle něj ohrozil bezpečnost informátorů a účastníků operací. Za nezodpovědné je označila také mezinárodní organizace Reportéři bez hranic.

Assange v rozhovoru pro londýnský novinářský klub Frontline uvedl, že WikiLeaks je na půli cesty ke zveřejnění. O časovém rámci se nezmínil, ujistil ale, že materiály se na web dostanou. Zbývající dokumenty nebyly podle serveru zatím publikovány, aby neohrozily životy Afghánců, kteří se na vojenských operacích podíleli.

Hnutí Reportéři bez hranic dnes uvedlo, že ačkoli server WikiLeaks často hrál užitečnou roli při poukazování na různé nešvary, zveřejnění dokumentů, které mohou vést k odhalení identity afghánských informátorů, je nezodpovědné a krajně nebezpečné. Podle mluvčího Bílého domu Roberta Gibbse afghánský Tálibán oznámil, že prohledá zveřejněné dokumenty a najde v nich jména lidí, kteří spolupracovali se zahraničními vojáky.

Assange připustil oprávněnost některých kritik, své kroky ale hájil. Server WikiLeaks se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat. Snaží se rovněž chránit anonymitu svých přispěvatelů.

Zdroj dokumentů zatím není znám, ale američtí vyšetřovatelé podezírají Bradleyho Manninga, armádního zpravodajského odborníka, který je již obviněn z šíření jiných tajných dokumentů na internetu.

Julian Assange
Zdroj: Julian Assange/Wikipedia