Ruský kouř není radioaktivní, uklidňují Finové

Helsinky - Kouř z ruských požárů není radioaktivní. Finský úřad pro jadernou bezpečnost (STUK) vyvrátil podezření, že by z hořících lesů, zamořených po havárii elektrárny Černobyl, unikaly radioaktivní látky. Nepotvrdily se tak obavy z uvolňování radioaktivního izotopu cesium 137 z oblastí, které byly zasaženy radioaktivním spadem po výbuchu černobylské jaderné elektrárny v roce 1986. Ruské ministerstvo pro mimořádné události uvedlo, že požáry v kontaminovaných lesích už hasiči zlikvidovali.

Finský jaderný úřad oznámil, že analyzoval vzorky pocházející z metropole Helsinky, z Kotky na severovýchodním pobřeží Finska a z Imatry ležící na jihovýchodě země při hranicích s Ruskem. „Podle provedených měření lesní požáry nezvýšily radioaktivitu nad normální úroveň,“ konstatoval STUK.

Úroveň radiace ve finském vzduchu je pro lidské zdraví nevýznamná a odpovídá miliontině celkové dávky radioaktivního ozáření, jemuž je ročně vystaven průměrný Fin, což je 3,7 milisievertu, vysvětlil úřad.

Počet obětí požárů dosáhl 54. Ruská média ale informují o tom, že podle anonymního svědectví některých doktorů tají lékaři v Moskvě úmrtí pacientů na infarkt. Vedení nemocnic jim podle nich nařizuje, aby hlásili jiný důvod smrti, a maskovali tak skutečnost, že v důsledku požárů a smogu umírá v Moskvě daleko víc lidí než obvykle.

V Rusku je stále 66 velkých požárů, víc než polovina na rašeliništích. Celková plocha požárů se nadále zmenšuje, ale v řadě regionů přetrvává napjatá situace. Na Urale ve Sverdlovské oblasti oheň opět ohrožuje celé vsi. Požár znovu vzplál i v okolí jaderného střediska Sarov. Ovzduší v Moskvě očistil noční déšť, který byl podle meteorologů vydatnější než srážky za celý červenec. Předpověď však varuje před brzkým návratem smogu.

Moskvané se chrání před smogem rouškami
Zdroj: ČT24